O nama

ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

ZBF - Zagreb Book Festival


U ponedjeljak 16.5.2016. počinje drugi Zagreb Book Festival

https://www.hina.hr/slike/2016/20160505/P-H20160505004309.jpg
Sedmodnevna kulturna manifestacija Zagreb Book Festival (ZBF) u ponedjeljak će drugi put otvoriti vrata s bogatim programom događanja u čijem je središtu knjiga, a hrvatskoj će se publici u cjelodnevnim festivalskim druženjima predstaviti čak tridesetak istaknutih domaćih i inozemnih gostiju.

Organizator festivala je Naklada Ljevak, koja kroz pomno osmišljen i raznolik program želi u Zagreb prenijeti ponešto od atmosfere etabliranih europskih i svjetskih književnih festivala ali i potaknuti stvaranje tradicije godišnjeg održavanja pravog nacionalnog literarnog festivala koji bi postao nezaobilazno mjesto druženja, razmjene iskustava, te približavanja publike i autora.

Svake godine jedna je država partner festivala, a nakon iznimno uspješnog inauguralnog ZBF-a, koji je u svibnju prošle godine hrvatskoj čitateljskoj publici predstavio globalno popularnu švedsku književnost s naglaskom na žanr krimića, ove se godine u Zagrebu predstavlja irska književnost.

Festival se održava od 16. do 22. svibnja, a prvi večernji program nakon svečanog otvorenja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) bit će razgovor s irskim dramatičarom, romanopiscem i pjesnikom Sebastianom Barryjem, koji se dvaput našao u užem krugu za nagradu Man Booker, te je dobitnik nagrade Costa za roman godine i Memorijalne nagrade James Tait Black.

Irsku će kulturu i književnost predstaviti i John Connolly, autor poznatog krimi serijala o detektivu Charlieju Parkeru; David Park, jedan od najcjenjenijih suvremenih književnika Sjeverne Irske, te Eoin Colfer, poznati irski pisac znanstvene fantastike i knjiga za djecu, autor svjetskih uspješnica o Artemisu Fowlu.

Kako se ne bi posve zaboravilo ozračje prvoga ZBF-a, organiziran je poseban programski segment 'Tribute to Sweden', koji će ugostiti dvoje cijenjenih švedskih autora, zvijezdu švedskoga krimića Carla-Johana Vallgrena i dječju književnicu Jujju Wieslander, autoricu svjetski poznate slikovnice o Mami Mu prevedene na 30 jezika svijeta.

Novost je da će se dio programa odvijati i u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb, Kinu Tuškanac i Muzičkoj akademiji, dok će domaćin većine događanja ponovno biti Muzej za umjetnost i obrt (MUO).

HNK će goste ZBF-a ugostiti u svojem bistrou u jutarnjem programu 'Irish coffee', u kojemu će s njima u neformalnom obliku u formatu jedan na jedan uz jutarnju kavu razgovarati glumac i redatelj Miran Kurspahić, a odvojeno će se održati i program 'Poetry downstairs' u organizaciji studenata pete godine Akademije dramske umjetnosti, koji će čitati irsku poeziju.

Domaći autori, Balkan noir, tribine i dječja književnost

Osim što će u svojem glavnom programu ugostiti neka od najjačih imena suvremene irske književnosti, ZBF će predstaviti i domaće autore, a bit će dodijeljena i 50 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine iz biblioteke Balkan Noir.

Online glasovanje ove godine počinje netom uoči početka festivala, 14. svibnja, a ove je godine uvedeno i fizičko glasovanje ubacivanjem glasova u glasačke kutije za vrijeme trajanja samog festivala. Kako je u prošloj godini u ediciji Balkan noir objavljeno čak 11 romana, uoči početka glasovanja žiri će među njima odabrati između četiri i šest onih među kojima će publika birati. Dodjela će biti 21. svibnja u sklopu festivala.

Cilj je ZBF-a predstaviti domaću književnost u kontekstu aktualne svjetske produkcije, pa će dio programa pod nazivom 'Svježe i domaće' biti posvećen najzanimljivijim recentnim ostvarenjima domaćih autora nevezanih za žanr, kroz premijerne promocije relevantnih i aktualnih izdanja hrvatskih izdavača.

Svoje će nove romane na ZBF-u predstaviti Daša Drndić, Ivica Đikić, Olja Savičević Ivančević, Ivica Ivanišević i Marina Vujčić, Jasna Horvat, Milko Valent, Gordan Nuhanović, Veljko Barbieri, Edo Popović i Jasna Jasna Žmak, a dio programa posvećen je i najnovijim publicističkim djelima Nenada Polimca, Žarka Paića i Hrvoja Turkovića.

Strani i domaći književni gosti sudjelovat će na tribinama koje će propitivati važna pitanja vezana uz temu festivala; "Od otoka svetaca preko Joycea i Becketta do danas", "Irska borba za neovisnost - Stota obljetnica Uskrsnog ustanka: 1916.-2016." i "Keltski tigar, globalizacija i kultura: Irska jučer, danas, sutra".

Kao i prošle godine, festival stavlja snažan naglasak na dječja prava i integriranje mladih u kulturni dio društva, pa je tako ponovno velik dio programa rezerviran za male i mlade čitatelje.

U programu 'Miksano za male' mladi će čitatelji, od onih predškolske i najmlađe dobi, preko osnovnoškolaca do mladih adolescenata, osim s Wieslander i Colferom, moći uživati i u druženju s nagrađivanom domaćom autoricom i ilustratoricom Ivanom Guljašević, ovogodišnjom dobitnicom Nagrade Grigor Vitez za ilustraciju, a tu su i radionice stripa i druženja s dječjim autorima Igorom Knižekom i Sveborom Vidmarom.

Plesni, gazbeni i filmski program

Ideja je festivala književnost učiniti sastavnim dijelom društvenog života pa tako literarni program prati i bogat popratni program koji je ove godine proširen i na filmske projekcije.

 Filmski program obuhvatit će projekciju filma Jima Sheridana "U ime oca" u MUO-u, u Kinu Tuškanac prikazat će se film "Brooklyn", prema romanu Colma Toibina, a u sklopu 'Movie Timea' bit će prikazan i film "The Rising", posvećen stogodišnjici Uskršenjega ustanka.

 Bogat popratni program uključuje i nekoliko glazbenih gostiju, pa će tako goste zabavljati plesna skupina Irish Heart, koja se bavi tradicionalnim i modernim irskim plesom, glazbeni vokalno-gitarski duo Gentleman, te "ekscentričan i eksplozivan bend" Boys Don't cry.

 Osim promocija književnih izdanja, festival će ponuditi na prodaju po popularnim cijenama velik izbor najnovijih knjiga nakladnika Profila, Naklade Ljevak, Hena coma, Algoritma, Frakture, Planeta Zoe, Meandar Medie, Naklade Oceanmore, VBZ-a, Alfe, Sipra, Naše djece, Dsputa, Durieuxa, Naklade Bošković, Mozaika knjiga, Školske knjige i Znanja.

 Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, a posebnu potporu njegovu održavanju daje irsko veleposlanstvo u Zagrebu.

(Hina)

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.