O nama

nedjelja, 15. svibnja 2016.

Redukcija ili skraćivanje teksta


Gotovo da ne postoje tekstovi koji se ne mogu skratiti. Učinite to sami, bit će manje bolno.

Urednici će takav rukopis koji je moguće i potencijalno dobar, najčešće odbaciti. Ukoliko niste sigurni, nemate dovoljno općeg znanja ili nemate iskustva u skraćivanju teksta, pitajte za savjet nekoga tko je u tome mnogo iskusniji. Neka to ne bude netko od vaših najboljih prijatelja, osim ako nije vrstan u tom poslu i neće vas samo hvaliti kako bi vam i dalje ostao - prijatelj.


Pažljivo saslušajte primjedbe, kritike i savjete. Ne znači da ih sve morate i slijediti. Ipak ste vi autor svoje knjige i prema tome i odgovorni, kako sami sebi tako i potencijalnim čitateljima.

Ukoliko niste spremni prihvatiti mogućnost da su vašem tekstu potrebne ispravke, skraćivanja ili promjene jer smatrate da ste novi književni genije, jedini savjet vam je – koliko god grubo zvučalo - nemojte pisati. Pisanje je veoma zahtjevan posao i nije dovoljno imati ideju. Pisanje je cjeloživotno učenje. Da bi se pisale potrebno je imati mnogo općeg znanja, volje i strpljenja.

Svoj rukopis možete i morate voljeti ali ne i u njega biti zaljubljeni.



Savjet: Ako zaista volite pisati, nikako nemojte odmah krenuti s dužim proznim djelima. Pišite priče ne duže od jedne kartice. Usavršavajte svoj stil, znanje pravopisa i gramatike.

Kako da sami uredite svoj tekst? Nakon što ste završili s pisanjem, ostavite i nemojte ga čitati nekoliko dana ili čak tjedana. Tek tada ponovo čitajte i u tekstu označite sve što je suvišno i nije bitno za radnju. Pokušajte tekst sami sebi čitati na glas. Poslušajte gdje zapinje, i krenite u čistku - izbacite sve nepotrebno, mijenjajte. Dodajte samo ono što odgovara na neodgovorena pitanja koje bi i sami postavili da ste čitatelj a ne autor.

Pojmovnik