O nama

utorak, 7. svibnja 2024.

Renata Dobrić | Izložbom srednjoškolaca Bajkoviti svijet I. B. Mažuranić Gradska knjižnica Kaštela obilježila 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić Mažuranić

Fotografija: Ivana Topić

Izložba Bajkoviti svijet I. B. Mažuranić otvorena u Gradskoj knjižnici Kaštela u Sućurcu


Želite poslušati Priče iz davnine okruženi bajkovitim „kutijama sa sjenama“ u kojima se nalaze Regoč i Kosjenka, ribar Palunko i Potjeh? U Gradskoj knjižnici Kaštela Vas s radošću očekuju.

 

 U atriju Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Sućurcu povodom 150. obljetnice rođenja najpoznatije hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić otvorena je izložbu Bajkoviti svijet I. B. Mažuranić.

 

Radove s motivima Priča iz davnine inspirirane ilustracijama Cvijete Job izradili su učenici 2. B. razreda Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split, smjer aranžersko scenografski dizajner pod mentorstvom prof. Kristine Krstinić i prof. Petra Bikića.

 

Kreativne i nadahnute srednjoškolke: Babić Nicole, Ćuić Josipa, Ćulav Ema, Franić Lucija, Lučić Ana, Mihailović Marija, Janković Alma i Vareševac Viktorija istaknule su da su trodimenzionalne bajkovite kutije (tehnika „shadow box“) izrađivale skoro dva mjeseca i u sve su uložile mnogo truda, ali su itekako zadovoljne rezultatom.

 

Izložene bajkovite kutije s motivima Ivaninih priča Ribar Palunko i njegova žena, Regoč, Kako je Potjeh tražio istinu Šuma Striborova u ionako uvijek bajkoviti knjižnični prostor prepun knjiga unijele su dodatan dašak čarolije kojom obiluju sve bajke i priče najpoznatije i najomiljenije hrvatske književnice čije su Priče iz davnine prevedene na brojne svjetske jezike..

 

Dodatno potaknuti „vilinskim“ ugođajem koji je stvoren uz pomoć Ivaninih čarobnih kutija, a koji je kao stvoren za slušanje priča, djelatnici GKK u goste su pozvali  djecu iz Dječjeg vrtića Neven s odgajateljicama Nadom Biočić i Ladom Sikavica. Nakon što im je u takvom „čarobnom“ ozračju „teta knjižničarka“ Jasminka Borzić ispripovijedala priču Kako je guščarica Janica dospjela u školu iz Ivanine zbirke Srce od licitara, koju su djeca pozorno poslušala, zainteresirano su poslušali i priču kreativnih srednjoškolki o njihovu zanimanju za Priče iz davnine koje su ih potaknule na stvaranje Ivaninih „kutija sa sjenama“.

 

Poslušavši toplu priču o odrastanju guščarice Janice koja obiluje životnim mudrostima i u kojoj je riječ o važnosti pomaganja i nesebičnosti, djeca su na odlasku obećala nacrtati prizore iz priče o Janici i donijeti ih u Knjižnicu kako bi i njihovi radovi mogli biti izloženi u čast 150. rođendana I. B. Mažuranić.

 

Istom prilikom upriličena je izložba knjiga i slikovnica najčitanije hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić, a iz GKK napominju kako svi koji žele razgledati izložbu to mogu učiniti do 17. svibnja 2024.

 

U tom razdoblju će za skupine vrtićke djece i za učenike nižih razreda osnovne škole biti upriličeno i čitanje priča iz zbirke Priče iz davnine, s tim da svi zainteresirani za slušanje Ivaninih priča svoj dolazak mogu najaviti na broj 021 226 001, a knjižničarke će im reći točan termin Ivanine pričaonice iz davnina

 

Organiziranjem pričaonica u sklopu kojih ćemo djeci pripovijedati "Priče iz davnine", dok će istovremeno moći uživati u kreativnim radovima srednjoškolaca na istu temu, nadamo se kako ćemo ubrzo stvoriti veliki broj zaljubljenika u priče I. B. Mažuranić, a samim tim i zaljubljenika u knjigu i čitanje - ističu u Gradskoj knjižnici Kaštela.


Više informacija na broj 021 226 001.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.