O nama

srijeda, 8. svibnja 2024.

Gradska knjižnica Kaštela predstavila zbirku nagrađenih karikatura Nikole Listeša Novo normalno | Renata Dobrić

Fotografija: Ivana Topić
Nikola Listeš – sućurački, kaštelanski, hrvatski i svjetski karikaturist


Knjiga nagrađenih karikatura autora Nikole Listeša Novo normalno / New normal  predstavljena je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, koja je ujedno i nakladnik iste, uz izložbu karikatura, u Nadbiskupovu kaštelu u Kaštel Sućurcu, uz nazočnost brojne publike.


Nakon nastupa sućuračke muške klape Podvorje, čije su glazbene izvedbe nazočni nagradili velikim pljeskom, uz autora, o knjizi su govorili Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, i Hrvoje Hitrec, hrvatski književnik, romanopisac, dramski pisac, publicist, filmski i televizijski scenarist, posebice poznat po brojnim rado čitanim knjigama za djecu, poput Smogovaca i Eko Eko.


Nikola Listeš, najnagrađivaniji hrvatski karikaturist, ilustrator i crtač stripova, koji je do trenutka objavljivanja zbirke nagrađenih karikatura Novo normalno osvojio više od stotinu međunarodnih nagrada te ujedno i peterostruki je dobitnik Oskarike, nagrade Hrvatskog društva karikaturista, koja se dodjeljuje autoru koji je tijekom jedne kalendarske godine dobio najviše nagrada na svjetskim festivalima karikatura, istaknuo je kako u Hrvatskoj uopće ne objavljuje svoje karikature jer ih nema gdje objaviti.


„Pod ugovorom sam s američkom agencijom Cagle Cartoon kojoj šaljem svoje karikature na temu svjetske politike i politike u SAD-u, nakon čega karikature preuzimaju brojne svjetske tiskovine i novinski internetski portali. Trenutno radim u dvije faze – crtam karikature koje šaljem na svjetske festivale karikature, na njih desetak mjesečno, a ako ne mogu stići, smanjim na dva do tri mjesečno, i imam ugovornu obvezu prema Cagleu, do četiri karikature mjesečno na temu Trump - Biden.


Crteže, karikature i stripove objavljuje od rane mladosti, živeći i radeći u rodnom Kaštel Sućurcu. Njegovi su radovi objavljivani u brojnim listovima u zemlji i inozemstvu, među kojima su Washington Post i New York Times. 


„U albumu karikatura Novo normalno/New normal, koju je Gradska knjižnica Kaštela tiskala u prosincu 2023., objavljeno je 48 Listešovih karikatura u boji, koje su u posljednje tri godine nagrađene na najpoznatijim svjetskim festivalima, te stoga zbirka i nosi naslov Novo normalno. Možemo biti ponosni što ovako talentiran umjetnik živi upravo u Sućurcu, u Kaštilima, u Hrvatskoj, jer nije mala stvar biti najnagrađivaniji hrvatski autor, karikaturist čije su karikature redovito nagrađene na svim svjetskim festivalima karikature, iako na te svjetske festivale radove redovito šalju na tisuće priznatih i poznatih karikaturista iz svih zemalja svijeta. Nikola Listeš, tako naš - sućurački, kaštelanski i hrvatski karikaturist, a ujedno i tako svjetski karikaturist, autor je jedinstvenih karikatura koje su nastale tijekom posljednjih godina, u ovom čudnovatom vremenu, pa su i Listešove karikature takve, i da, nasmijat ćemo im se, ali s ponešto „kiselim“ osmjehom“, navela je Renata Dobrić predstavljajući Nikolu Listeša i njegovu zbirku Novo normalno.


Hrvoje Hitrec je na samom početku svog izlaganja istaknuo kako je već dugi niz godina oduševljen iznimnim radom Nikole Listeša, čijih 48 tematski različitih karikatura u knjizi Novo normalno najbolje govore o Listešovoj nadarenosti i genijalnosti. 

„Nikola Listeš, naš hrvatski „wunderkind“ je uvijek, kao jedan od najboljih svjetskih karikaturista, znao pronaći svoj put kroz njemu nesklono vrijeme. Listešove medalje su najbolji dokaz o vrijednosti njegove umjetnosti, koja, očigledno, u Hrvatskoj nije priznata i prepoznata na ispravan način, iako se Listešov uspjeh u svijetu može usporediti samo s hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Kaštela, Salona, Split, Dalmacija, Hrvatska, svijet, sva su ta mjesta – bliska i daleka, dio Listešovog imaginarija, rođenog i rađanog na podlozi zbilje, ali u njegovu duhu prerađenog u novu realnost koja otkriva pukotine, skrivane mane i esenciju pojava i osoba, zrcalo u kojemu se mogu pogledati tašti i oholi, mali i veliki, visoki i niski. Listeš se nerijetko spušta u prošlost, samo kako bi pokazao da se ništa ne mijenja, a najsjajniji je kada slika i crta praljude koji se i dan-danas nalaze ispod mostova modernoga čovjeka, skriveni u njegovim genima. Povremeno Nikola udara u srce i dušu bezdušne današnjice satirom bez premca, šaljući, baš kao Dante, svoje suvremenike u pakao, doduše, blagonaklono rashlađen klima uređajem“, istaknuo je Hrvoje Hitrec. 


„Ideje su svuda oko nas, kao galebovi ili leptiri, ali ih treba uobličiti u umjetnosti, a to je dano samo rijetkima, a Listeš je jedan od takvih. Riječ je o domoljubu, istinskom hrvatskom umjetniku, koji se u realnom vremenu svojim domoljubnim stripom Super Hrvoje na svoj način svrstao među branitelje domovine, junake Domovinskog rata, stvarajući lik koji simbolizira njihovu neustrašivost i snagu, lik građen od dalmatinskoga kamena, od onoga u koji su uklesana imena hrvatskih knezova, dajući tako do znanja da nas s ovih hridina nitko ne će pomaknuti jer smo od njih građeni pa smo opstali u povijesti i još uvijek opstajemo, na čuđenje svijeta. Upravo iz svih ovih razloga Nikoli treba odati počast, koju mu ovom izložbom i dajemo, najboljem u svojoj umjetnosti, kako je u svoje vrijeme za sebe rekao Majstor Radovan. I na kraju, oni koji još uvijek, na moje zaprepaštenje, ne znaju puno o Listešu, neka uzmu u ruke album Novo Normalno s odličnim predgovorom Renate Dobrić, retrospektivnu selekciju nagrađenih djela, i neka ostanu zaprepašteni radovima kaštelanskoga genijalnoga, ne samo karikaturista, nego i slikara, čija su djela i bolja i zanimljivija od svega što u većini slučajeva nudi tzv „postmoderna“, zaključio je Hrvoje Hitrec govoreći o Listešu i knjizi Novo normalno, koja se može nabaviti u Gradskoj knjižnici Kaštela.


Knjigu su uredili Tin Listeš i Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, koja je ujedno i autorica predgovora, uz talijanskoga karikaturista Marca De Angelisa.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.