O nama

ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

CeKaTe | “Književni karusel” s Julijanom Matanović

 
Program "Književni karusel" u subotu, 9. prosinca 2023. u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka ugošćuje poznatu hrvatsku spisateljicu Julijanu Matanović.
 Naš fokus razgovora će biti najnovija knjiga priča “Bit će sve dobro, mama”, kojom se propituju se odnosi majke i kćeri, oca i sina, oca i kćeri, sina i majke, brata i sestre, žene i muža. "Književni karusel" moderira Iva Mirčić, a tekstove čita akademski glumac Robert Kurbaša. Ulaz na književni susret je besplatan.


Više o novoj zbrici priča Julijane Matanović:

U ovoj zbirci čitatelj pred sobom ima nove priče, ali i dobro znani autoričin stil i pripovjednu osobitost. Odabirom tema, odnosima i emocijama ova zbirka može nas podsjetiti na autoričine ranije objavljivane naslove kao što su primjerice "Djeca na daljinu"," Kao da smo otac i kći" i "Samo majka i kći". Sami naslovi upućuju nas na odnose, obitelji, djetinjstvo i uloge unutar obitelji. Ti se odnosi i obiteljske veze mogu uvijek iznova propitivati, u nastojanju da ih se obuhvati i bolje razumije. A Julijana Matanović to uvijek čini krajnje pažljivo i suosjećajno, ispreplićući niti priče, na samo njoj svojstven način. 

Sve priče u zbirci obiluju detaljima, samoćama, nikad izrečenim pitanjima i mnogim prešućivanjima. A upravo ono što je prešućeno često biva ključnim mjestom o koje se spotiču likovi nemoćni raspetljati životne čvorove koji ih sputavaju. Kao što smo od autorice i navikli, ona nas vodi kroz tekst bogat nijansama, toplinom i ljudskošću, koja prožima njeno pripovjedačko tkanje. Pred nama je nesumnjivo djelo koje će kao i prethodni autoričini naslovi, biti rado čitano. I koje nam, kao i mnogo puta do sada daje zaklon, jer znamo, dok smo među njenim rečenicama, sve će biti dobro.

Iva Mirčić

Više o programu "Književni karusel": 

"Književni karusel"  je program kulture suradnje s Hrvatskim društvom pisaca s ciljem popularizacije suvremenih hrvatskih književnika. Naglasak je na povezivanju pisaca i čitatelja u grupe koje samostalno osmišljavaju diskusije o pročitanim djelima. Književni karusel je u lokalnoj zajednici više od čitateljskog kluba jer je inovativnost postignuta promišljanima o djelima iz pozicije bliske svakodnevici i raspravama o važnim pitanjima koja su u fokusu književnih djela . Interakcija pisac-čitatelj na svakom susretu zamišljena je je tako da je čitatelj ujedno i inicijator rasprave na određenu temu koju je izdvojio iz literature. 


Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.