O nama

srijeda, 30. studenoga 2022.

Podijeljena priznanja laureatima osme po redu nagrade „Goran Bujić – Književnici novinari“, Književne nagrade Donat, i nagrade za čakavsku poeziju „Joja Ricov“




Na svečanoj skupštini Hrvatskoga književnoga društva Ogranak Zadar, dodijeljena su priznanja laueratima osme po redu književne nagrade »Goran Bujić – književnici novinari« i književne nagrade »Donat«, i nagrade „Joja Ricov“ za čakavsku poeziju za ovu godinu u Gradskoj knjižnici Zadar, Multimedijalna dvorana..

Hrvatsko književno društvo, ogranak Zadar, pokrenulo je projekt dodjele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, dugogodišnjeg novinara, pisca i urednika, koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti. Uz Dane HKD, dodjeljuje se i nagrada »Donat« za životno djelo i »Donat« za kulturno djelovanje i suradnju sestrinskim udrugama, i ovom prigodom nagrada za čakavsku poeziju „Joja Ricov“ koja nije zbog korone mogla biti uručena u Kalima gdje se i održavaju književni susreti u čast Joje Ricova, na njegov rođendan 25. ožujka.

– Potaknut izvornom idejom profesorice i književnice, Žakline Kutija, zajedno s njom i uz nesebičnu pomoć i podršku Hrvatskoga književnoga društva te Hrvatskoga književnoga društva ogranak Zadar, odlučili smo pokrenuti književnu nagradu u sjećanje na Gorana Bujića: ‘Goran Bujić – Književna nagrada – Književnici novinari’, kao i nagrade ‘Donat’ za književni i kulturni doprinos uz Dane HKD te nagradu ‘Donat’ za životno djelo, ispravljajući nanesenu nepravdu prema nekima od autora koji su nepravedno zaobilaženi, a svojim su radom ostavili neizbrisiv i značajan trag u kulturi, kulturnome životu RH i izvan njenih granica, ističe Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, koji je uz HKD te HKD ogranak Zadar, organizator dodjele nagrada.

– Radimo na još 10-ak naslova, dok smo u ovoj godini izdali sedam naslova. I u budućnosti nastavljamo s aktivnim izdavaštvom i književnim priredbama, kazao je Šimić Tonin, dodavši kako vrednuju i umjetnost na čakavštini, darujući nagradu Joja Ricov.Nagrade se dodjeljuju godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan. Ovogodišnji dobitnici nagrada su Snježana Babić Višnjić, Gorgi Kalajdziev, (izvan RH), Mihael Arčon, (mladi), Zvonimir Nemet, („Donat“ za književni doprinos, Srđan Duhović, („Donat“ za životno djelo), Ivan Dobra Žirjanin (književna nagrada za čakavsku poeziju „Joja Ricov“) i Vesna Benić („Donat“ Udrugama) u ime udruge »Stihovi i Note«.

Počasni predsjednik društva i idejni začetnik HKD Valerio Orlić u kratkom je govoru istaknuo kako je Zadarski Ogranak uvijek bio aktivan i plodonosan, te kako je sjećanje na Gorana Bujića neponovljiv način odavanja počasti jednom od najpoznatijih zadarskih novinara.

Osim dodjele nagrada, novim članovima HKD ogranak Zadar podijeljene su članske iskaznice. Meliki Popović, Mariji Ivoš, Zvonimiru Nemetu.

Nagrade su uručili: Ivanu Dobri Žirjaninu („Joja Ricov“ za čakavsku poeziju) Desa Dujela, Ante Skazlić. „Donat“ Udruzi „Stihovi i note“ osnivačici i voditeljici Udruge Vesni Benić, Mirjana Majić i Velimir Žigo. Književna nagrada „Donat“ za književni doprinos Zvonimiru Nemetu, Darja Jusup i Zdravko Žarković. „Donat“ za životno djelo Srđanu Duhoviću, Ante Gregov Jurin i Nedjeljko Jusup. Književnu nagradu Goran Bujić – Književnici novinari (Mladi), Mihaelu Arčonu, Marijan Kocijan i Jela Skazlić. Književnu nagradu Goran Bujić – Književnici novinari (Izvan RH), Gorgiju Kalajdzijevu, Gabrijela Meštrović Maštruko i Miljenko Milko Dujela. Književnu nagradu Goran Bujić – Književnici novinari Snježani Babić Višnjić, Žaklina Kutija i Valerio Orlić.

Nikola Šimić Tonin

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.