O nama

utorak, 27. rujna 2022.

Poziv na 273.Matičin četvrtak

 


Poziva Vas na 273. MATIČIN ČETVRTAK 


29. rujna 2022.god. u 19,30

u  Područnu knjižnicu Galženica, Trg Stjepana Radića 5,

 Velika Gorica  i  na  www.matica-gorica.hr

 biti  će  predstavljena  poetska fotomonografija   

"PO DRAGOMU KRAJU"

autori: Marijan  Grakalić i Zoran Osrečak

voditeljica  predstavljanja : Darija   Žilić

-------------------------------------------------------------



Naslov ove knjige preuzet je iz istoimene zbirke pjesama Dragutina Domjanića „Po dragomu kraju“ koja je tiskana davne 1933. godine. I upravo to jest posveta kulturi i baštini zelinskog kraja.

Marijan Grakalić je renomirani pisac, a Zoran Osrečak uspješni profesionalni fotograf. Svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije.

Naime, Grakalić je u sažetim formama sublimirao doživljaj kraja, prolaznosti, memento mori, sve sutone i bljeskove zelinskog kraja, dok je Osrečak svojim objektivom pružio nimalo tipičnu sliku kraja.

Umjesto raskošnih fotografija koje bi nudile ornamente i prikazivale kićenost svagdana, Osrečak se odlučio za crno bijele fotografije koje bilježe slike polja, napuštene kuće, kurije,crkve, mlinove, jezera, vinograde.

Zanimljivo je da na fotografijama nema ljudi, već je sve posvećeno prirodi, te povijesnosti prirode i kraja, jer se protok vremena vidi i osjeća i u poeziji i na fotografijama.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Trg kralja Tomislava 2, Velika Gorica 10410, OIB:34059890429

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.