O nama

utorak, 30. kolovoza 2022.

IMPULS - poezija špancira – u sklopu Špancirfesta održana večer poezije i glazbe,


Poetsko glazbenom  večeri  pod nazivom ''Impuls -poezija  špancira'', održanom u večernjim satima, 25. kolovoza  u atriju Franjevačkog samostana u 'srcu' Varaždina , u sklopu 24. Špancirfesta,  Udruga Ritam misli, već šestu godinu za redom   pokazala  je  kako se s puno ljubavi, predanosti  i organizacijske spretnosti u ljetnim mjesecima,  Varaždinu i njegovim stanovnicima i gostima može prirediti sadržajno  i organizacijski  zanimljiv, zabavan i kvalitetan  književno -  glazbeni program, u ''dvorištu'', pod zvjezdanim nebom,  kakav  Varaždinska publika  očekuje i pokazalo se,  cijeni, pamti, vraća mu se svake godine u sve većem broju.

I ove su godine,  po dobrom običaju predstavljanja publici Špancirfesta domaćih i svjetskih bardova   poetskog neba , organizatori i utemeljitelji Udruge, Ljubica Ribić i Milan Novak, uz potporu  Turističke zajednice i Koncertnog Ureda Grada Varaždina  doveli dva  zanimljiva gosta: izuzetnu  književnicu  i jednu od najpoznatijih  suvremenih hrvatskih pjesnikinja Lanu Derkač, višestruko nagrađivanu autoricu u zemlji i inozemstvu, čija su djela prevedena na više od 20 stranih jezika i  književnika, scenarista i novinara Ferija Lainščeka, velikana moderne slovenske književnosti, također vrsnog romanopisca i pjesnika, autora  više od 30-ak književnih naslova, među kojima su i brojni bestselleri i djela dobitnici brojnih nagrada domaćih i inozemnih.  

Uz  glavne goste, poetske velikane moderne lijepe književnosti iz Slovenije i Hrvatske,  čaroliju večeri upotpunili su  i  domaćini  Franjevci iz varaždinskog Franjevačkog samostana, čiji je gvardijan , fra Dragan Grizelj  prisutnima poželio dobrodošlicu i upoznao publiku s umjetničkim i poetskim djelovanjem  jednog od prvih talijanskih narodnih pjesnika srednjeg vijeka - Sv. Franje Asiškog, ispred čijeg  su kipa u atriju samostana  nastupili i gosti pjesnici  grada domaćina – Hana Kunić, pjesnikinja i dramska umjetnica  Varaždinskog HNK te  pjesnik i književnik  Ernest Fišer iz  Varaždina , a pridružile su im se i  pjesnikinje   Branka Kamenšek  iz  Slovenskog Kamnika  i Anka Dorić iz Zagreba. 

Ova izuzetna večer  na posebno je lijep način   upotpunjena glazbom za koju  su   pobrale gromoglasan pljesak uz   ovacije  oduševljene publike mlada (16-godišnja) harfistica uz Zagreba, Tara Franjić, studentica Konzervatorija za glazbo in balet u Mariboru  i talentirana vokalistica, djevojka moćnog glasa, Petra Antolić, koja je nastupila s pjesmama Leonarda Cohena, Arethe Franklin i Nine Simone.

Organizatori i voditelji , i sami pjesnici,  iz  Udruge Ritam Misli  -  Edita Kutnjak Zlatar,  Ljubica Ribić i Milan Novak , zaslužan i za tehničku realizaciju ovog lijepog događanja,  svojim su suptilnim vođenjem programa i razgovora s gostima priuštili Varaždinskoj publici, koja je popunila sva raspoloživa mjesta u dvorištu Franjevačkog samostana, pod vedrim nebom i zvijezdama, bojom,  zvukom, riječju i slikom  bogatu i toplu  glazbeno poetsku priču, što će nesumnjivo grijati sve sudionike te večeri  lijepim sjećanjima, do sljedećeg susreta, na  godinu, na jubilarnom 25-om Špancirfestu. Već sad se veselimo ponovnom susretu!

Autor teksta: Anka Dorić


Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.