O nama

srijeda, 25. svibnja 2022.

Jelena Hrvoj | Slađana Nina Perković: „U jarku“


Roman „U jarku“ Slađane Nine Perković jedan je od ovogodišnjih posebnih pohvala Europske nagrade za književnost. Kao i obično, ova nagrada dodijeljena je s punim pravom.


Radnja romana odvija se u svega dvadeset i četiri sata, u neimenovanom mjestu, s neimenovanom glavnom junakinjom. Kroz roman pratimo mladu djevojku, koja nam kroz svoje depresivno stanje savršeno opisuje surovost života na ovim područjima. Od slikovitih i živopisnih aktera, preko svakodnevnih događaja, ponašanja, pa i samog krajolika, Perković plete priču o narodu i generaciji koja se i sama našla u jarku postojanja i preživljavanja. Ne bih voljela previše odavati radnju jer je ona uistinu kompleksna u svojoj jednostavnosti, te je na čitatelju da uroni u nju i dozvoli knjizi da ga zarobi.


Kako bi štivo u svojoj surovoj istinitosti dobilo tračak svjetlosti, Perković cijelu priču o bezimenoj junakinji, pogrebu, obitelji i ostavštini pripovijeda kroz crnohumornu naraciju. Vještim balansiranjem upravo tim humoresknim dijelovima priča nas vuče da je konzumiramo od prve stranice, dok usput ne shvaćamo koliko tame vreba iza svakog slova.


Sama atmosfera romana je tamna i pomalo mučna, no iznimno dinamična. Vješto pripovijedanje kroz dijaloge otkriva nam cijeli spektar ljudskosti i neljudskosti; čak i krajnosti kojima ljudi pribjegavaju kako bi se domogli onoga što smatraju svojim.

Ono najbitnije što bi trebalo napomenuti je činjenica da Perković u opisu i karakterizaciji ne štedi nikoga, pa ni glavnu junakinju romana.


Iako se na prvi pogled ne može zaključiti, roman je prožet suptilnim feminizmom.

Iz osobnog aspekta, voljela bih napomenuti kako mi stilska forma romana odgovara u svakom aspektu. Jednako vrijedi i za prikaz Balkanskog mentaliteta i okruženja, koji je toliko snažan da na mahove imate osjećaj kako hodate ulicama ovih prostora, susrećete ljude i prolazite situacije s kojima se tako lako poistovjetiti.


Sugeriram da date jednu ogromnu priliku ovoj autorici jer vas neće iznevjeriti. Kroz roman „U jarku“ naučit ćete istovremeno voljeti i mrziti. Bit ćete potišteni, ali i zabavljeni. Paradoksalna podijeljenost emocija je ono što je ostalo iza čitanja ovog nevjerojatno zanimljivog štiva koje će još neko vrijeme ostati u mojim mislima da ga raslojavam i proučavam sve što je autorica tako vješto skrila između redaka.


Više o nagradi pogledajte na: https://www.euprizeliterature.eu/what-is-eupl

Imprimatur; 2020. godina


Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.