O nama

subota, 28. svibnja 2022.

Ispovijed jedne čitateljice



O romanu Milana Zagorca "Sukladnost ljubavnih trokuta"

(Rijeka: Studio TiM, 2020.)


Ljubavni trokut — što je to 

Ljubavni trokut je nezgoda u kojoj sudjeluju tri osobe. Osoba A voli osobu B, a osoba B voli osobu C. Čim sam pročitala naslov romana, prigovorila sam autoru: 

— Neće ti to valjati, Milane! — rekla sam smrknuto — Noa je nerazumni klinac, a ti mu namećeš ozbiljne probleme! 

Naime, Nou smo već svi upoznali u knjizi "Noina velika avantura". Zabrljao je i jedva se izvukao iz neslavne zabrljavštine. Milan Zagorac se, međutim, brzo obranio. 

— Noa više nije osmoškolac. — počeo je moj prijatelj pisac — Noa ide u srednju školu i razmišlja o ljubavi i seksu. 

— Moooolim? — zinula sam od čuda — Nisi valjda opisivao... 

— Nisam, ne brini se! Ništa neukusno i neprimjereno tinejdžerima. I znaš, volio bih kad bi imala više povjerenja u mene. Povjerenje bi trebalo biti važan sastojak prijateljstva, a ti uvijek napominješ da smo prijatelji. 

Morala sam mu dati za pravo. Pročitala sam novi roman o novom-starom Noi i još jednom sam priznala: 

— Da, istina je! Prijatelji su oni koji se razumiju, slažu i pomažu. 


Ljubav — što je to zapravo 

Postavljam vam gornje pitanje, ali odgovor ne znam. Ni Noa to na samome početku priče nije znao. Sestra mu je samo smetala, mama ga je kontrolirala, tata ih je napustio, prijatelj ga je razočarao. Tereza, djevojka samo malo starija od njega, bila je nametljiva i, slobodno mogu reći: nepristojna. 

Novi jadi nizali su se u školi. Noa nije bio siguran ni što on sam osjeća, a kamoli što osjećaju drugi. O tome piše: 

"Noa je pomalo počeo osjećati neko buđenje. Nešto što možda cijelu godinu nije osjećao. Možda i duže. Nije imao pojma. Možda to nešto nikada nije ni osjetio." 

Namjesto da mu pomogne, tata ga je dodatno zbunjivao izjavama kao što je ova: 

“Sve je to već viđeno. Jako mladi ljudi, kao ti, ne znaju da ne postoje trajne i vječne ljubavi”. 

Ni lektira mu se nije sviđala. Čitao je o mladome Wertheru zaljubljenom u Lottu i zaključio: 

..."da je Werther jadnik, moron i kukavica, ali da je Lotta u biti prikrivena gadura i da se tu nema što posebno misliti." 

A kada mu se učinilo kako je postao zanemarena točka ljubavnoga trokuta: 

"Drugo i važnije, odlučio je Ivi dodatno dati do znanja da mu više nije zanimljiva. Kako bi bio dosljedan svojoj odluci, više nije odgovarao na njezine poruke. Kada bi i stigla neka njezina poruka u grupni inbox, samo bi je otvorio i... gotovo. Naravno, to je bila predstava jer mu je bilo jako stalo, ali morao se praviti da mu nije stalo; to je bio jedini način da joj pokaže —  da mu nije stalo. Osjećao je, doduše, negdje u sebi daje to glupo i daje to ono što se zove ljubomora, ali nije si mogao pomoći." 


Kako se izvući 

Mora nam svima biti jasno: ne postoji recept jednak za sve. Ni moj prijatelj Milan (koji baš i nije Zagorac, samo se tako preziva), ne nudi rješenje u stilu bajke. Ako budete pročitali njegov roman "Sukladnost ljubavnih trokuta", ipak ćete nešto naučiti na Noinom primjeru. A ako želite samo uživati u novim noinim avanturama, također vas pozivam na čitanje. 



Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.