O nama

subota, 29. svibnja 2021.

Milan Pišković | Mladen Pavković: „Zbrda-zdola ili tako je govorio Igor Mandić“


Iz tiska je izašla nova knjiga Mladena Pavkovića, jednog od najagilnijih hrvatskih publicista, pomalo neobična naslova –
„Zbrda-zdola ili tako je govorio Igor Mandić“. Riječ je o knjizi u kojoj su prikupljena  razmišljanja, kritike, analize i štošta drugo, koje je napisao ili izgovorio ovaj svestrani pisac. Britki, pitki i neuništivi – Igor Mandić, za kojeg u uvodu autor i priređivač  uz ostalo ističe da uvijek mora biti u prvom planu, da se ne boji ničega, ni Boga ni Duha Svetoga, pa ni COVID-a.

Predstavljajući ovo izdanje, koje će sigurno pobuditi veliko zanimanje čitalačke publike, podsjeća da je početkom sedamdesetih prošlog stoljeća kad je hrvatska mladost odlazila put zatvora (Hrvatsko proljeće) ovaj  vrhunski člankopisac bio iznimno popularan i tražen. Tada je uz ostalo održavao i tribine diljem bivše i propale Jugoslavije i uvijek se tražila karta više. Čak su se u ono doba i prodavale ulaznice za njegove nastupe!

To je čovjek, kaže Pavković, koji je bio bez puno toga, (čak i bez nagrada!), ali nikada bez – publike te da su ga uvijek  mrzili i uvijek  ga komentirali, ali i – čitali, te da što je danas   Pupovac u politici,  Goldstein i Klasić u „historiji“, razne ličine, rašete i pavičići u novinarstvu, Polimac u tzv. kritici, ili što je Lepa Brena u srpskoj glazbi, to je Mandić u hrvatskoj i tzv. regionalnoj  literaturi.

Vrh vrhova!

Dugo nije imao nikog sličnog sebi, nastavlja u uvodu Pavković, sve dok Miljenko Jergović nije dezertirao iz Sarajeva u Zagreb. Ovaj „skriboman“, ako tako nastavi, s obzirom da je i puno mlađi, relativno brzo će ga preći i zgaziti. Naime, već su odavno kao najrođeniji po temama. Danas pišu na dugačko i na široko o Bachu, Thompsonu, Krleži i Aralici, sutra o kupusu i kineskoj kuhinji, potresima i poplavama, a već prekosutra o Srbima, Tuđmanu i hrvatskoj domovini koje bi se najradije odrekli -kaže autor.

S obzirom da govori i piše „zbrda-zdola“ tako je i nazvana  knjiga s njegovim „citatima“, s njegovim „popovanjem“ o svemu i svačemu.

Čvrsto vjerujemo da će ga i putem ovih „zbrda-zdola“ prikupljenih  isječaka iz njegova iznimno plodnog dugogodišnjeg spisateljskog  djelovanja, kojem se još ne nazire kraj, mnogi  još više voljeti, ali da će posve sigurno biti i onih koji će prozboriti da sve što je rekao ili napisao ne vrijedi ni „pišljiva boba“!

Vjerujemo, uzgred, da će se podosta njih ipak složiti da je ovo jedinstvena knjiga u hrvatskoj publicistici, koja je napokon „raskrinkala“ njegovu malenkost, koja je na jednom mjestu sabrala tko je i što je Mandić,  kao čovjek i literata.

Knjigu je u biblioteci „Dokumenti i svjedočanstva“ objavila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.