O nama

subota, 27. ožujka 2021.

Rozin kutak


Zakaj voda ni zdrava?

Piše: Ela Ernoić  

Ja nemrem dojti k sebi, a kamo li k vami!

Nas Zagorce (a pogotov nas kaj smo haljbe-haljbe) nigdar nišči ne posluhne, pri tom se ne dotičem onih koji su se kak mi predstavljali a to nisu bili. Ni nakon 100 whiskeya i sviranja klavirov okolo. Npr. pri Krleži, doma.

Glejte, nakon filekov se treba spiti štamperlek žganice ili kupica vinčeka (more i moljok ili opolo) a nikak ne voda, nikak!

I, kaj sad? Za rezultat mamo izbore kak i cijela nam Lijepa naša za koje se ja nisam pripremila a lijepo sam obečala sebi i sima da se bum na slijedečima (ma koji to bili), odmah kandidirjala. Osim ne za miss Univerza, ili ono nekaj drugo, turizma, najljepše sportašice, političarke. Tu je konkurencija ogromna s velikim plastičnim atributima kaj se savim regularno, ali sam ja alergična na plastiku a i kirurgov mi je več dost. Kak i zubarov. Sa je sreča da mi ni treba ortodont, pa di bum uz svoje bolovanje našla još lovu za kerznene kapute (umjetne, ja sam ekološki onesveštena osoba) ili posjete zlatarnicama?

Znači, nem grado(l)načelnica (joj, pa vi ne znate, imam šprah feler, ali o tome drugi put) a tak sam lijepega programa imala. Sam da kak pervo navedem, zvala bi mam Gorana Višnjića ili Roberta Kurbašu za pročelnika Ureda za kulturu.

Dakle, ja bi vam odmah na početku napomenula svoju parolu, geslo, slogan:

“Lažem čim zinem, pomislim, napišem.”

tak da bi vi si odmah znali na čemu ste z menom a ne da nagađate zakaj ja rečimo, npr, Višnjiću kupujem maloga slatkoga peseka. Černoga. Da se slaže z bojom njegvih lasi, zgeliranih, ne masnih. Velika je šteta kaj on ni igral Jamesa Bonda, si neprijatelji bi mu se mam poskliznuli na sjaju njegove frizure. Puce da i ne spominjemo!

Vite, mogla bi pozvati i onoga gospona kaj hoda okolo kak razjareni bik na gmajni a inače je patil kaj ga T.T. ne spominje v svojim kolumnama. On bi bil zadužen za kazališta, vidli smo na snimkama kak uspješno skida druge političare, da ne velim političarke, pardon, imitira.

Nemrem mu dati građevinu, bi rekli da mesta delim ko mi je kak antipatičan, a ja pazim na svoj ugled.

No, obnova bi išla u svim smjerovima, strogo kontrolirana npr. od braće Navojec, oni mi se vide kak spretni, marljivi dečki, lijepe zglediju z zidarskim šljemom na glavi.

Porijeklo nofcov bi strogo kontrolirala grupa koju sam inače sperva vidla na demonstracijama protiv “Sinkopiranog centra” a onda, “A, sad da vidiš čuda” (opera Ero s onoga svijeta, kraj prvog čina, arija Ere), kak posle toga sede v uredima Pokojnoga GUP-a ili ak vam je draže GUP-a Pokojnog.

Ne bi ništ pogrešila, ljudi su v toku ili tijeku, posel več znaju delati, kaj bi njima bil problem pregledati saki dan barem deset molbi za obnovu di saka ima 6 kil. Sam prehitiš z hrpe na hrpicu, malem poštambiljaš, i za jedno cca pedeset let mamo spet glavni grad stariji i ljepši neg je bil (priznam, ovu foru sam fkrala).

Hitati tolke kile znači dobiti savršene bicepse koje treba pred kamerama procijepiti, pa nebuju valjda moja jedra celulitna pokazivali na nacionalnoj i privatnim televizijama.

Isto tak, moram vas obavijestiti da smo si mi doma preboljeli Covid-19 i da si nem dala nekaj vbrizgati kak neki isto preboljeli sam zato da vas uvjerim da trebate.

Nakon kaj sam tvrdila barem sto put da ga imam, Stijena i doktor su nas se poslali na testiranje ali ni mi smeti reči kam jer je to reklama za koju Kvaka ne dobiva lovu.

Kad su došli nalazi, v mojim očima se mogla videti pobjeda hipohondara nad naukom, je, imala sam ga. Covid-19, mislim.

Ni bile tak jahko strašno, sa je sreča kaj doma mamo dva weceja. Posljedice su bile interesantne, furt sam se zaboravljala,( tak mi je i izmakla prijava za izbore), dali su mi nekaj da mi se malem serčeko ustabili pa sam se od toga sam svadila (vite da sam rođena političarka), htela sama obnoviti stan, zgrebati šutu, zazidati zabat, čestitati M.Š. na rođenju bebe a J.V. kak ima lijepi podstanarski stan.

Naš stan je uređen modernije, ve su vam v modi ogoljeli zidi do cigle, bez žbuke, najloni na podu i po zidovima, pedeset nijansov smeđe po stropu od curjenja krova...

Di sam stala?

Aha! Morate se cepiti, to je jasno kak špricer, gda bi se imalo z čim.

Ja vam bi obečala da bi si dobili cijepljenje, moji v Zagorju i v Podravini cepiju goricu, voćke, i saki im cijep uspijeva. Za plaću traže malo špeka i naravno ne vodu neg nekaj žeščeg.

To nije zezancija, bila bi kaj ledeni Inslanđani (šprahfeler) i Plivu, Imunološki zavod spet nacionalizirala kak i banke (ali ne i štednju) pogotovo one kaj si uspješno grade parkirališta v stilu “Možemo i bez pokojnog” pa bi nam Lijepa naša bila najbogatija zemlja na Svijetu jer ak niste znali a ja bum vas sad obavijestila jahko rado, Pliva proizvodi najbolji lijek protiv SARS-a i lifra ga nekam a ima i nekaj kaj se zove imunoglobulin kojeg je inače predi mogla napraviti saka naša bolnica a ne sam zavod. Za se interesirane kaj je kaj postoji internet, ja se v kemiju ne razmem, sam v politiku.

Moram vam reči da se ja ne bi bojala ni jednoga protukandidata, imam šarm, znanje, iskustvo z radnoga mesta (HNK ZAGREB), zgledim ni dana starejša od pedeset osam let i deset mjeseci, škrlaki mi stoje dobro (viš, viš, morti se kandidirjam za precjednicu Književničkog hrvatskoga društva), kak sam rekla, ekološki sam onesveščena pa me smeće po vulici ne bi smetalo ak ne bi vas, a da zaštitim vodu da ne postane još opasnija, više se ni ne farbam.

No, ipak me malo strah gospođe Vukićević… ona je kak stijena, čelik, zderžati tolka leta taj silni medijski pritisak, razmišljanja, prosudbe, nemre to saki. Ali sam načula da se bu rešila “balasta” ma kaj to značilo. I da “balasti” več zemaju fiškale da si kaj je moguče ranije osiguraju pervo mesto zaštičenoga svedoka.

To joj ništ ne pomaže, morala bu dodati druge jer znate kaj se dogodi tankeru kad se kontejneri razlabave.

Ne dojdu kam trebaju a ak i dojdu onda bolje da nisu došli jer buju ih proglasili za stalni stambeni smještaj.

Ja bi sva ministarstva poslala v kontejnere, na spotresena područja.

Glejte, ima računice, ni daleko od Zagreba a opet si moreš još boljše zrihtati dnevnicu, prevoz, službeni put.

To vam se v narodu veli “vuk sit i koza cijela” makar pri nami i vuk po malem cerkava od gladi a i kozi več fali jen rog.

V ministarstva bi naselila one kaj su ostali bez doma no, z izvjesnim strahom jer su se i ministarstva oštetila čak i građevinski makar ih obnavljaju sakih četiri godine v čem je sudjelovalo i jedno poduzeće onog gore spomenutog gospona (nadam se da bu mu drago, gli sam ga v jenom tekstu spomenula več dva put, više neg T.T. v cijelom svom opusu).

Onda, dopelala bi Japance, ne sam da nam popevaju “Zrinjskoga” v HNK kak strani gosti neg da nam pomognu jer oni ni pri 7 Richterovih ne ostaju bez krova nad glavom. Dobe sam tzunami i radijaciju. Mi bi dobili sam radijaciju jer se bormeš i Brežice i Krško drmaju kad su ih sagradili tam di jesu, fala ti JBT za se, pa i za Druga “Stojedinicu” koji bi nam još koje-kaj mogel ispripovedati od Geneze do čudne prenamjene Studentskoga doma na Lašćini v zatvor nakon pada Vukovara.

Ali, skroz sam skrenula z teme, pa i ja sam kak je to danas moderno reči, “pukla”.

A ko ne bi, em sam dokazivala da imam koronu, em smo se dva do tri put dobro zdrmali, em sam skupljala papire i slala 2 kg nalaza pet put različitim komisijama, da bi na kraju dokazala da sam u pravu. Nisam nikog stigla ni tužiti kaj me dodatno iscrpilo.

Za kraj, v mojem školskom društvu mamo i jenog pravog kliničkoga psihologa kojega si po redu navek mučimo z bedastoćami.

Jen frend mi objašnjava kak ga je opet spopala melankolija za ostavljenom curom pred četrdeset let i da ga “Klinički” obrađuje. Ja velim, “Pa kaj je tebi, si pukel, kaj ti je Klinički rekel? Te poslal proč, a?”

“Kaj god”, priča frend, “rekel je da bumo ovaj put stvar izveli na čistac i da bum se rešil tog PTSP-a.”

“Jezušek i Marija, pa kaj pa je njemu?”

“I on je pukel!”, utješil me frend.

No, evo kak se dojde na svoje, se bu opet dobro, sam najte pozabiti kaj sam vam rekla na početku, čim zinem, mislim i nekaj napišem, odmah lažem pa sve tvrdnje iznešene tu, v Kutku zemite z rezervom.

A morete mi i verovati.

Ionak sima se navek verjete.

Vaša Rozi

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.