O nama

ponedjeljak, 30. studenoga 2020.

Osam knjiga i dvije svjetske antologije


„Spomenica Za 2019.“ Bilosnićevo 144 izdanje

Iz tiska je izišla „Spomenica 2019.“ Tomislava Marijana Bilosnića. Riječ je o svojevrsnom bibliografskom zborniku koji prati umjetnički rad ovog umjetnika tijekom prethodne godine. „Spomenica“ na 248 stranica donosi obilje poezije, kritika, vijesti, faksimila, fotografija, biografskih i bibliografskih podataka o T. M. Bilosniću.

„Spomenica 2019.“ Tomislava Marijana Bilosnića podijeljena je na poglavlja: Posvete, Knjige, Antologije, Poezija, Tekstovi o TMB-eu, Vijesti, Bibliografija 2019., Djela i Biografija.

U Posvetama objelodanjene su pjesme koje su razni autori posvetili Bilosniću zadnjih nekoliko godina, a do sad nisu bile javno objelodanjene u izdanjima ovog autora. Pjesme posvećene TMB-eu napisali su Šandor Horvat, Petar Bodulić, Roko Dobra, Flamur Luta, Vlasta Mladenović, Božica Brkan, Franko Sorić, Ferit Rama, Vera Belić Biloglav, Ante Tičić,  Mijo Bijuklić Mišo i Fatmir Luta.


„Spomenica“ potom donosi opise prošlogodišnjih Bilosnićevih izdanja – osam knjiga i dvije svjetske antologije -  kao i tekstove o istim izdanjima. O Bilosnićevim knjigama pišu Živko Nižić, Sanja Knežević, David Cortés Cabán, Mato Nedić, Igor Šipić, Željka Lovrenčić i Božica Pažur. Slijedi potom pedesetak zasebnih tekstova o Bilosnićevim književnim, slikarskim i fotografskim aktivnostima tijekom 2019. godine, u domovini i inozemstvu. Vrijedi spomenuti da je uz objavu u svjetskim  pjesničkim antologijama (tiskanim u Rumunjskoj i Španjolskoj), Bilosnić u ovim zemljama i zasebno objelodanjen, kao i u Albaniji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Kubi, Austriji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Francuskoj, te u više časopisa u Hrvatskoj.

O kakvoj je umjetničkoj i stvaralačkoj aktivnosti riječ dovoljno govori činjenica kako samo Bibliografija Tomislava Marijana Bilosnića za 2019. godinu zaprema pune 63 stranice „Spomenice“.

Najzanimljiviji dio „Spomenice“ je to što po donosi Bilosnićeva svoja „Pjevanja svetom Ivanu od Križa“, čija se izvorna verzija u rukopisu čuva u ženskom karmelićanskom samostanu u Fontiverosu, rodnome mjestu svetog Ivana od Križa. Ove su pjesme objavljene i u antologiji posvećenoj ovome svecu, a tiskanoj u Salamanci prošle godine.

„Spomenica 2019.“ tiskana je kao 144 zasebno izdanje Tomislava Marijana Bilosnića u nakladi 3000 godina Za dar. Knjigu je uredio Dejan Golem, a grafičku obradu potpisuje Marija Marfat.

 

D. Golem


Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.