O nama

srijeda, 30. rujna 2020.

Dodjela Nagrade BOOKtiga

 vrijeme: 01.10.2020.

mjesto: Poreč

Roman 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka dobitnik je ovogodišnje Nagrade BOOKtiga. Prvoga dana listopada, svečanom dodjelom nagrade za najčitaniju knjigu u knjižnicama Istarske županije, bit će otvorena 13. po redu BOOKtiga, porečki festival pročitanih knjiga.

Isti je roman, tiskan 2016., BOOKtigom nagrađen i prošle godine, a u 2017. godini dobio je tri prestižna priznanja; jednoglasnom odlukom pripala mu je tportalova književna nagrada koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku i izdanog u Hrvatskoj, na Galovićevim jesenima dodijeljena mu je Nagrada Fran Galović, a roman je proglašen za najbolje književno djelo koje se bavi temom zavičaja, odnosno identiteta, a u Zaboku je za istu knjigu dobio Nagradu Gjalski, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.
 
„Ovo je jedinstvena nagrada. Dodjeljuje je žiri od nekoliko tisuća ljudi, članova istarskih knjižnica, a umjesto statue ili plakete, dobiješ vlastitu knjigu koja je putovala Istrom i u koju su čitatelji upisivali svoje dojmove... Kad sam prošle godine primio BOOKtigu za Ciganina u Poreču, rekao sam da mi je to doista neponovljivo iskustvo. Neponovljivo, zanimljiva riječ. Bila je na pravom mjestu sve dok mi Irides prije par dana nije javila da sam je dobio – ponovo!“ izjavio je u ožujku Kristian Novak. Pandemija virusa COVID-19 proljetos je prekinula sva događanja, pa je sada BOOKtiga, po prvi puta obukla svoje jesensko ruho.
 
U reprezentativnom prostoru Istarske sabornice, 1. listopada 2020. u 18 sati, dvostrukom dobitniku bit će dodijeljena Nagrada, pod pokroviteljstvom Istarske županije i uz potporu Ministarstva kulture i medija. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autor najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.
 
A do tada, u porečkoj knjižnici još stignete u primjerak romana, koji će biti uručen dobitniku, upisati svoje dojmove i poruke. „...Čine ono što se inače ne smije, šaraju po knjizi, točno osjetiš taj gušt zabranjenog. E, takvo što mene kao autora trajno veže za svog čitatelja...“, izjavio je Kristian Novak. Dovoljno snažno da se zatvori onaj krug Autor-Čitatelj-Autor i da se knjiga vrati onome koji je u život mirnog međimurskog mjesta gdje Hrvati žive ne miješajući se s Romima iz susjednog Bukova Dola, slojevito prožeo brojne teme: predrasude, osuđivanje, mržnju, netrpeljivost, strah, izbjeglice, krijumčarenje ljudima i drogom, nesretnu ljubav, prkos, ali i trenutke ljudskosti koje autor pronalazi u životima svojih aktera.
 
Istoga dana u 10 sati otvara se i BOOKtižin, sajam rabljenih knjiga koje su Knjižnici donirali građani. Ove godine, sukladno epidemiološkim i vremenskim prilikama, knjige će se moći razgledati i kupiti na Trgu Marafor i u knjižnici, čime BOOKtiga poprima malo drugačiji format, ali ne gubi na kontinuitetu.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.