O nama

subota, 27. lipnja 2020.

Ispovijed jedne čitateljice


O romanu Antice Juras-Ljubić "Zgode i nezgode Ciplića Njuškalića"

Piše: Mirjana Mrkela

Uvod 1. 

Knjiga je namjenjena mlađim i najmlađim čitateljima. Prvi put se pojavila prije mnogo godina i ako niste blizu velike knjižnice možete je čitati na poveznici: 

https://archive.org/stream/zgode_i_nezgode_ciplica_njuskalica-antica_juras_ljubic/zgode_i_nezgode_ciplica_njuskalica-antica_juras_ljubic_djvu.txt


Naslov i podnaslov glase: "Zgode i nezgode Ciplića Njuškalića - čudnovati doživljaji jedne ribice u Jadranskom moru (Pripovijetka za djecu sa opisima riba)".

Gospođa koja ju je napisala zove se Antica. Ne samo što ima starinsko ime nego je i živjela davno prije vas. Dakle, ne može mi biti prijateljica u stvarnosti (u mašti je, naravno, sve moguće). Po onome što o njoj znam ipak mi je bliska. U Splitu je radila kao profesorica biologije, a kasnije se preselila u Zagreb. Neki će se odmah sjetiti da je slično bilo s još jednim mnogo poznatijim piscem koji se zove Vladimir Nazor. I on je, budući profesor biologije, želio da djeca kroz njegove priče saznaju nešto o moru. Kako tada nije bilo interneta pa čak ni televizije, vrlo su korisne ilustracije u knjizi. Za njih je gospođa Antica zamolila svoju sestru Ivku.

Današnja djeca brzo saznaju o moru mnogo više nego ondašnja. Zato je ova knjiga zanimljiva i onima koji žele znati kako se nekad živjelo. Što se tiče opisanog djelića obale, vrlo slično kao i danas. Brodovi su plovili, ribari lovili, a djeca su pomagala i igrala se. Također, kao i ovog ljeta, bilo je dobrih, zločestih, nepažljivih i požrtvovnih. 

Uvod 2. 

Odmah vam moram reći kako u podnaslovu najavljeni opisi nisu opširni i dosadni. Autorica pojašnjava da je to "kratki tumač u kome će mali čitatelji moći doznati kakve su to sve životinje i biljke o kojima se govori u ovoj knjizi." Neke ste i vi vidjeli, za neke ste čuli (npr. morske lastavice ili ribe poletuše), ali neke ćete možda tek upoznati (npr. morsku naranču). Glavni lik u priči je cipal, a o njemu piše: 

"Cipal je lijepa sivkasto-srebrnasta riba koja se rado zadržava kod ušća rijeka. Kod nas živi uzduž cijele obale, a najviše na ušću Neretve i ostalih primorskih rijeka." 

Kada se u Dalmaciji za nekoga kaže da je cipal iz luke, misli se na osobu koja će se uvijek brzo snaći jer je lukava i okretna. Cipal u priči je također takav, ali malen i tek upoznaje svijet. A čitatelji, osim onoga što je doživio, upoznaju i neke njegove osobine. Primjerice: "Ciplić je naime bio uvijek učtiv i prijazan pa i prema manjima od sebe, a to je i bio jedan od razloga zašto su ga u njegovoj uvali svi voljeli." Jedna od njegovih istaknutih osobina je i skromnost: 

"Zar ne bi i ti bio sretan da pripadaš tako starom i slavnom rodu?"  

"Ne", odgovori otvoreno Ciplić, "ja sam zadovoljan što sam neznatna ribica".' 

Nadimak Njuškalić jasno upućuje na Ciplićevu radoznalost, a mnogo nam govori i ova rečenica: 

"Sretan je bio Ciplić; ta dobra ribica uvijek se je veselila svemu što je dobro i lijepo." 

Pođimo na more 

Jedna od prednosti knjiga je ta što pomoću njih možemo otputovati. Lako, jeftino, u bilo koje doba dana i godine, čak i ako smo bolesni i ne ustajemo iz kreveta. Antica Juras-Ljubić vodi nas uz more i u more, u plićak, na pučinu i u morske dubine. Kako tamo izgleda, opisuje jasnim i jednostavnim riječima. Primjerice: 

"Mali je Ciplić bio ushićen. Veselo poskoči u vis i premetne se. Sjajne kapljice zaiskriše nad njegovom glavicom, a kad opet zagnjuri, zlatni se kolutovi polagano njišući raširiše površinom prelijevajući se u stotinu boja." 

Starinski izrazi neće nam mnogo smetati pri čitanju tj. putovanju, npr.: poznanka (tj. znanica), steru (rastiru), kakove (nekakve). Neke riječi spisateljica je i izmislila. Primjerice, ciplić svoju susjedu jegulju zove kuma Jega, a ona za njega kaže da je praćkalić (jer se često praćka, tj. praćaka). 

Zgode, ili kako još kažemo, doživljaji, avanture), nižu se jedna za drugom. Nakon jedne Ciplić misli: 

"Sretno sam ovaj put izmaknuo" — mislio Ciplić kad se je našao dolje u dubljem moru. "Drugi ću put biti oprezniji kad budem razgovarao s nepoznatima. Danas sam, međutim, naučio da"...  

A ja vam, međutim, neću otkriti što je naučio. Sami čitajte, učite i proučavajte! I makar ponekad budite (po osobinama) slični Cipliću Njuškaliću.


Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.