O nama

četvrtak, 28. studenoga 2019.

Kazalište Mala Scena slavi 30. rođendan!


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw6ZuRziZRjmrt566TOnR1rKscgRZ0PgCtzP_Ij3GMM2ACd15NxvbRLmvXSXUFsZ43zvGToBF549-3d7Dv1mHcm7t6Q59xvfR-kBXwUu94ExSDpl28yyIKye-UYR4RvuIx9mUIVX4cv8A/s320/Program+Mala+scena+copy.pngNaš kazališni život nije se dao razdvojiti o našega svakodnevnog života. Stvarati kolektivno bilo je isto što i živjeti kolektivno

. (Rudolf Steiner)

U petak, 6. prosinca 2019. u 12 sati, u kazalištu Mala scena na zagrebačkome Medveščaku održat će se svečana izvedba predstave Kraljevna na zrnu graška Ivice Šimića i Zvjezdane Ladike, kojom ćemo obilježiti svoj 30. rođendan!
Kazalište Mala scena službeno je otvoreno točno u podne, 6. prosinca 1989. godine. Zvjezdana Ladika, Vitomira Lončar, Roman Šušković Stipanović i Ivica Šimić darovali su građanima Grada Zagreba novouređenu kazališnu dvoranu izgrađenu vlastitim sredstvima i radom. Od toga zimskog dana sveukupno smo izveli 126 premijera, tisuće i tisuće izvedaba, osvojili 95 nagrada, priznanja i nominacija, uz pomoć i podršku 686 umjetnika i ostalih suradnika. 

U proteklih trideset godina Mala scena profilirala se kao vodeće kazalište za djecu i mlade u Hrvatskoj, ali i kao kazalište koje igra važnu ulogu na međunarodnoj sceni. Jedino je privatno kazalište koje uspješno prolazi tranziciju s osnivača na profesionalni menadžment, a ovaj zahtjevni proces završit će na naš 30. rođendan: Ivica Šimić predat će umjetničko vodstvo kazališta Bugi Mariji Šimić.
Kada su u proljeće 1986. godine Vitomira Lončar i Ivica Šimić započeli rad na predstavi Pričalo i Malena (Kraljevna na zrnu graška), željeli su napraviti predstavu kojom će započeti raditi svoje, drukčije kazalište. Iz te predstave nastala je kazališna družina, a nakon što je uređena dvorana na Medveščaku, i kazalište Mala scena. 
Mala scena je u trideset godina postojanja unijela mnoge inovacije u hrvatski kazališni prostor, od formalno-pravnih, umjetničkih, organizacijskih, odnosa prema publici, a kroz javno djelovanje bila je i ostala aktivnim čimbenikom na neovisnoj sceni. Tijekom trideset godina održavali smo Večernju scenu za odrasle, Scenu za mlade, Scenu za djecu, Dramski studio za djecu i mlade, a od 2002. godine Scenu za male bebe. U vlastitoj Biblioteci Mala scena otisnuli smo 24 nova naslova, drama, knjiga iz kazališne teorije te publicistike. 
Pokrenuli smo plesne, operne i operetne predstave za djecu i mlade, uveli suvremene inozemne i domaće autore u repertoar i inaugurirali teme kojima se kazalište za djecu u Hrvatskoj nije bavilo.
Prvi smo u kazalište uveli čuvanje djece tijekom večernjih predstava (kazališni baby sitting), simultano prevođenje na znakovni jezik za osobe oštećena sluha, English language theatre, predstave integralno izvođene na engleskom jeziku, kao i one s prevođenjem na engleski jezik. Prvi smo od svih javnih i privatnih kazališta u Hrvatskoj imali svoju internetsku stranicu (za što smo i višestruko nagrađivani), a također i on-line prodaju ulaznica. Osnovali smo međunarodni festival Mliječni zub koji je doveo nove trendove u hrvatsko kazalište za mladu publiku. Uz predstave smo nudili i paket urbane kulture kroz koji smo se umrežavali s raznim subjektima naše javne scene. Osnivali smo HC ASSITEJ, kazališni Epicentar, Mrežu neovisnih kazališta, Burzu neovisnih kazališta, Playrights forum, Društvo prosvjetno-kazališnih djelatnika te klaster Zmajevo gnijezdo. Kao predstavnici Interplaya za Hrvatsku omogućili smo mladim dramskim piscima predstavljanje na međunarodnoj sceni,  a u suradnji s njemačkim partnerima slali smo mlade redatelje na redateljske seminare u Njemačku. Održavali smo radionice, edukacije, seminare, a tijekom cijeloga tridesetogodišnjeg razdoblja trajno smo radili na vlastitoj edukaciji.
Otvaranje kazališta
Igrali smo predstave na hrvatskome, engleskome, njemačkome, talijanskome i kineskom jeziku na svim kontinentima i na najprestižnijim scenama svijeta kao što su Sydney Opera House, Kennedy Centre, Barbican Centre, Koenji theatre, a također smo producirali mnoge multikulturne i interkulturne projekte s međunarodnim timovima umjetnika na četiri kontinenta. Provodili smo i interdisciplinarni projekt Glumim, dakle jesam! s mladima iz Pakraca i Daruvara, a sredstva za provedbu tog projekta osigurana su iz Europskoga socijalnog fonda.
Strateško planiranje uključili smo u svoj rad 2008. godine i odtad smo jedino kazalište koje se sustavno vodi svojim strateškim odrednicama.
Kraljevna - 1986
Od samih svojih početaka Mala scena veliku je pozornost posvećivala mladim umjetnicima te se osobito ponosimo time što su mnogi nositelji hrvatskoga kazališnog života danas (glumci, operni pjevači, plesači, dramski pisci, redatelji, kostimografi, scenografi, producenti) započeli svoje karijere u Maloj sceni gdje su dobivali svoje prve prilike, nagrade i nominacije za nagrade.
U naš rad bili su uključeni i velikani našega glumišta, a osobitu ulogu imali su Zvjezdana Ladika i Vlado Habunek, koji su svoje zadnje režije ostvarili u Maloj sceni.
Mala scena odigrala je veliku ulogu tijekom Domovinskog rata kada je u zemlji i inozemstvu svakodnevno igrala predstave po izbjegličkim kampovima i ostalim mjestima gdje su boravila djeca. Prikupljali smo pomoć i dijelili je potrebitima uz predstave na svojim gostovanjima, a s mnogom djecom koju smo susreli na našim putovanjima tijekom rata u kontaktu smo i danas i s radošću pratimo njihove putove.
Za svoje aktivnosti Mala scena dobila je Povelju Domovinskog rata, mnogobrojne zahvalnice, a Vitomira Lončar nositeljica je Spomenice Domovinskog rata. 
Osnivače Vitomiru Lončar i Ivicu Šimića prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je  ordenom Danice s likom Marka Marulića (1995. i 1996.) za osobite zasluge u kulturi.
Mala scena 2009. godine dobila je za svoj rad Plaketu Grada Zagreba.
Kraljevna 2019.
Pričalo i Malena, predstava koju su Lončar i Šimić odigrali više od tisuću puta, tijekom godina igranja postala je Kraljevna na zrnu graška, a 30. rođendan obilježit ćemo osvježenim izdanjem. Osim novih lutaka (to su nam sedme!) i kostima (sanduk je isti onaj iz 1986. godine koji je izradio Zvonko Šimić, otac Ivice Šimića), predstava dobiva i novu postavu! Pričalo je Ivan Colarić, a ulogu Malene od Vitomire Lončar preuzet će njezina kći Buga Marija Šimić koja nam je ovom prigodom izjavila: „Kraljevna je jedna od prvih predstava koje sam vidjela u životu, a putujući s roditeljima kombijem Male scene po cijeloj Hrvatskoj i Europi gledala sam je više od stotinu puta. Moje prvo gostovanje s Kraljevnom bilo je ono u Berlinu kad sam imala četiri mjeseca, pa je za mene igrati u toj predstavi čudo i ogromna sreća. Kraljevna vam nikada ne može dosaditi, svaki put pruža nešto novo, i stoti vas put razveseli pa se nakon izvedbe osjećate kao da vas je netko priključio na struju i napunio energijom za cijeli mjesec! A kad igraš s nekim kao što je Ivan Colarić, imaš energije za cijelu godinu! Kraljevna je za mene povratak kući, ljubav, čudo, čarolija, ljepota, KAZALIŠTE. Kao i Mala scena. Ne mogu opisati svoje uzbuđenje i važnost ovog rođendana, ove proslave i ove predstave te ću samo reći  ̶  dođite i podijelite čaroliju i veselje s nama! A što se tiče Male scene  ̶  Mala scena i ja smo u suživotu odkad sam se rodila. Mala scena je moj dom, učionica, igraonica, a sada i radno mjesto. Naš suživot imao je razne faze, a sada ulazimo u najzanimljiviju, najizazovniju, najljepšu, za mene možda i najstrašniju. Lako je igrati se da si odrastao, sad to treba i biti. Veselim se novim avanturama, ljubavima, igrama, promjenama, čarolijama i ljepotama koje ćemo vam donijeti i nadam se da ćemo Mala scena i ja i dalje nastaviti zajedno rasti i razvijati se. I dalje se voljeti kao i dosad, ako ne i više.“
U ovoj svečanoj prigodi želimo zahvaliti svima koji su nas podržavali na našem putu, uz posebne zahvale Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture na financijskoj potpori. Zahvaljujemo svim našim bivšim i budućim sponzorima, suradnicima, medijima, a ponajprije našoj publici radi koje i postojimo. Ostanite s nama i sljedećih trideset godina, najmanje!

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.