O nama

četvrtak, 20. lipnja 2019.

Programom pod nazivom Moj svijet | Predstavljeno umjetničko stvaralaštvo Grge Mikulića



U sklopu Posuškoga lita 2019. ove je srijede 19. lipnja u kinodvorani u Posušju predstavljen dio bogatog kulturno-umjetničkog stvaralaštva širokobriješkog autora Grge Mikulića; najnovija zbirka pjesama Moj svijet kao i ranije objavljene knjige, te otvorena izložba skulptura postavljenih u predvorju kinodvorane. U programu su, pored autora, sudjelovali Miljenka Koštro, Radica Leko, don Ilija Drmić i Srećko Slišković. Sve prisutne je na početku programa u ime organizatora događaja HKD-a Napredak, podružnice Posušje, pozdravio predsjednik Ljubo Begić.

Književnica Miljenka Koštro, koju smo pratili u ulozi moderatorice i interpretatorice autorovih djela, kratko je iznijela njegovu biografiju, a potom i svoje viđenje autorovih zbirki  Priče i legende iz Hercegovine I i II. „Čitajući ove priče, čitatelj uči i detaljnije upoznaje i neke povijesne momente ovog podneblja. Istaknut ću neke naslove kao: Gavanovo blago, Diva Grabovčeva, Baba Penavuša, Duhanari, Vjetrenica, Lovčevo prokletstvo, Gladne godine, Putovima duhana, itd. Iz samih naslova da se zaključiti da nas čekaju zanimljivi sadržaji“, kazala je Miljenka ističući kako se s pobjedom kršćanstva legende počinju stvarati oko ličnosti i događaja religioznog značaja. „Burna hercegovačka povijest ispričala je mnoge, i lijepe i manje lijepe priče. Grgine priče donekle, moglo bi se reći, napisane su na književno-dokumentarnoj razini. Kroz ove priče Mikulić želi proniknuti u srž zbivanja u ovim krajevima kroz minula vremena“, kazala je književnica Koštro.

Književnica Radica Leko u svom je osvrtu na piščevo djelovanje kazala kako nije lako sažeti u kratko bogat opus ¸autorov djelovanja, zaljubljenika u sve što je lijepo, koji se bavi književnošću, kiparstvom, sakupljanjem pisane i druge baštine, nakladništvom književnih djela …Njezin je zadatak bio približiti publici roman Učitelj pravde, zbirku misli Umizmi i zbirku pjesama Plamičci i iskrice. Govoreći o romanu Učitelj pravde Radica je kazala:„  Pisac je dobrano zaronio u  smisao ljudskog života, njegovu bit i tajnu opstanka. Vrlo je vješto on tvorio priču o susretu učenika s učiteljem u pustinji koji svojom šutnjom i govorom odmataju tajne životne mudrosti. Tako se čitatelj i sam  može zamisliti tko je, što je, kamo ide te što mu je primarno u hodu kroz naš kratkotrajni život“, istaknula je Radica Leko govoreći o ovom misaonom romanu.

Don Ilija Drmić se osvrnuo na autorovu zbirku pjesama Moj svijet, objavljenu ove godine, ističući kako autor svojim pjesmama vješto dočarava svijet, kazavši kako je sav njegov svijet u njemu. „Poznati filozof Sokrat imao je zanimljiva razmišljanja o svijetu, on je govorio da ne vrijedi ništa što ćemo obići sav svijet, upoznati svemir i ama baš sve što je stvoreno. Jedino čovjek treba ući u dubinu samoga sebe i to spoznati. I to je isto poziv svakome čovjeku da najprije upozna samoga sebe, jer unutar čovjeka je mali ili veliki svemir koji treba upoznati. A Isus je rekao što koristi čovjeku ako sav ovaj svijet spozna, a sebe samoga izgubi i sebi naudi“, istaknuo je don Ilija skrećući pozornost na poklapanje misli slavnoga filozofa i Isusa Krista. Čestitajući autoru don Ilija je uputio želju da ustraje u svom stvaralaštvu.

Zaključujući program predstavljanja književnih djela autor Grgo Mikulić zahvalio je svima koji su pomogli u organiziranju večeri među kojima su Općina Posušje, koja je uvrstila ovaj događaj u program Posuškoga lita, HKD-u Napredak, publici, predstavljačima i nakladniku.

Srećko Slišković, ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma u Širokom Brijegu i voditelj likovne kolonije Brijeg, otvarajući izložbu skulptura, koja je postavljena u predvorju kinodvorane, kazao je kako autor izrađujući svoje skulpture u kamenu, drvetu i glini, materijalima kojima je ispisana ljudska povijest ponovo budi prošlost, a sadašnjosti otvara put u budućnost.„ Čitav Grgin kiparski opus može se svesti pod nazivnik VJERA, DOMOVINA, ČOVJEK“, kazao je Slišković. Autor osobit značaj u stvaranju daje sakralnoj tematici.

Izložba skulptura Grge Mikulića otvorena je do 4. srpnja 2019.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.