O nama

srijeda, 20. lipnja 2018.

Dubravka Ugrešić dobitnica 11. nagrade tportala za 'Lisicu'



Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman u 2017. godini dodijeljena je u petak (15.06.2018.) u Zagrebu Dubravki Ugrešić, kojoj je 50 tisuća kuna vrijedno književno priznanje donio roman "Lisica", knjiga o književnosti, piscima i pripovijedanju te njihovim ulogama u suvremenom društvu, koju je žiri proglasio 'remek djelom najveće hrvatske majstorice pripovijedanja'. 

"Dubravka Ugrešić napisala je roman o književnosti i piscima, o pripovijedanju, autorskim travestijama i specifičnim, sasvim literarnim izdajama, zavođenjima, krađama i kreacijama", rekao je na svečanoj dodjeli 11. nagrade roman@tportal.hr u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) član prosudbenog žirija Ivica Buljan.

"Ali 'Lisica' je i mnogo više od romana o stvaralačkim mukama i smislu umjetnosti; u njoj se na različite načine reflektiraju mnoge suvremene aporije i fenomeni vidljivi na širokom društvenom polju", dodao je Buljan iznoseći mišljenje žirija koji su još činili Miroslav Mićanović, Katarina Luketić, Jadranka Pintarić i Ursula Burger.

Napomenuo je da prijavljeni romani ukazuju na odličnu produkciju u hrvatskoj suvremenoj književnosti, izrazivši uvjerenje da će ovogodišnji odabir "sigurno ostati zabilježen za buduća vremena".

Roman-igra pun oslobađajuće ironije i humora

Roman "Lisica", objavljen u izdanju nakladnika Frakture, najavljen je kao veličanstvena posveta piscima i pisanju iz pera briljantne pripovjedačice, pisana bez imalo patetike i uz obilje finoga humora, suptilne ironije, književnih i teorijskih referenci. Knjiga je satkana od različitih žanrova – autobiografije, esejistike, povijesno-znanstvenih zapisa o tehnikama i uzrocima pripovijedanja, isprepletenih s autoričinim promišljanjima o smislu pisanja.

Po mišljenju prosudbenog žirija pročitanog na dodjeli, "Lisica" je roman-igra u kojemu autorica vješto žonglira brojnim kulturološkim znakovima, simbolima, mitovima i referencama iz različitog književnog naslijeđa, razotkrivajući, s mnogo oslobađajuće ironije i humora, "današnji svijet amaterizma, relativizacije mnogih vrijednosti i dominacije logike profita" uspijevajući, u jednom tekstu i jednom književnom svijetu, suvereno obuhvatiti kompleksnost današnje stvarnosti.

"'Lisica je' tako izvedbom i poetikom potpuno suvremen roman koji obnavlja neke 'starinske' vrijednosti: ponajprije vjeru u moć umjetnosti i moć 'heretika i sanjara' koji – iako stoje na marginama društva – tu umjetnost stvaraju. Ironičan, opor i nježan, prepun referenci koje navode na nove književne potrage, roman koji oplemenjuje svoga čitatelja, 'Lisica' je remek djelo najveće hrvatske majstorice pripovijedanja", smatra žiri.

Književnica, znanstvenica, publicistica i prevoditeljica, Dubravka Ugrešić (1949.), autorica je niza proznih knjiga prevedenih na više od 20 jezika. Među njima se ističu "Poza za prozu" (1978.), "Štefica Cvek u raljama života" (1981.), "Život je bajka" (1983.), "Forsiranje romana-reke" (1988.), "Kultura laži" (1996.), "Muzej bezuvjetne predaje" (1998.), "Zabranjeno čitanje" (2001.), "Ministarstvo boli" (2004.), "Nikog nema doma (2005.) i "Moderna bajka", "Baba Jaga je snijela jaje" (2008.).

Posebno cijenjena zbog svojeg inovativnog pristupa esejistici, Ugrešić objavljuje u nizu europskih i američkih književnih časopisa i novina. Živi i radi u Amsterdamu.

Ugrešić je kazala kako joj je ta nagrada jako draga, jer je to "jedna jako lijepa nagrada koja služi održavanju kulturnog kontinuiteta te, što je posebno važno, izražava poštovanje prema knjževnosti i izdavačima".

15 godina relevantnog izvještavanja

U užem izboru za nagradu roman@tportal.hr još su bili romani "Crvena voda" Jurice Pavičića (Profil), "Tiho rušenje" Ivice Prtenjače (VBZ), "Minus sapiens" Zorana Roška (OceanMore) i "Eksperiment Irene Tot" Korane Serdarević (Fraktura), odabrani među ukupno 64 prijavljena naslova.

Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. kao jedina domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj. Uz promidžbu autora, cilj je nagrade promicanje domaćeg izdavaštva.

U proteklih deset godina nagradu su dobili Olja Savičević Ivančević ("Adio kauboju"), Sibila Petlevski ("Vrijeme laži"), Dalibor Šimpraga ("Anastasia"), Tahir Mujičić ("Budi Hamlet, pane Hamlete"), Drago Glamuzina ("Tri"), Zoran Malkoč ("Roki Raketa"), Ivica Đikić ("Sanjao sam slonove"), Slobodan Šnajder ("Doba mjedi") i Kristian Novak ("Ciganin, ali najljepši").

Dodjela je upriličena u sklopu proslave 15. rođendana tportala, čija je glavna urednica Danijela Jozić napomenula da je u ovoj godini taj portal dosegnuo brojku od 1,380 milijuna korisnika, pa se tako našao na četvrtom mjestu među najčitanijim portalima u Hrvatskoj.

"Taj rezultat govori da smo svojim radom, odabirom sadržaja i uređivačkom politikom na pravome putu", rekla je Jozić.

Okupljene, među kojima je bila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, pozdravio je i predsjednik uprave HT-a Davor Tomašković, koji je istaknuo kako je vrlo ponosan na to što je tportal danas, nakon 15 godina rada, izuzetno relevantan i čitan, tehnološki napredan medij koji otvara mnoge teme.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.