O nama

ponedjeljak, 26. veljače 2018.

180. rođendan Gradske knjižnice 'Ivan Goran Kovačić'


vrijeme: 01.03.2018.
mjesto: Karlovac, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić

U četvrtak, 1. ožujka 2018. godine, karlovačka Gradska knjižnica 'Ivan Goran Kovačić' prigodnim programom obilježit će svoj 180-i rođendan.


Program događanja:

od 9:30 do 10:30 sati – Književni susret sa Silvijom Šesto, Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić", Odjel za djecu i mladež
od 10:00 do 16:30 sati – Stručni skup "Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća", Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić", Ilirska dvorana
od 16:00 do 17:00 sati – Književni susret s Natašom Vojnović, čitanje slikovnica o psu Zoli, Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić", Odjel za djecu i mladež
od 19:00 do 20:00 sati – Otvorenje izložbe "180 godina u najboljem društvu" autorica Sande Kočevar i Aleksandre Mikić-Grginčić, povodom 180. obljetnice Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac, Gradski muzej Karlovac, Trg Josipa Jurja Strossmayera 7
od 19:00 do 22:00 sata – Glazbeni program uz Milana Pršu, predvorje Gradske knjižnice"Ivan Goran Kovačić"
od 20:00 do 21:00 sat – Predstavljanje knjige Damira Valenta "O b(l)ože pomozi da mir Valentu dade…" uz Želimira Saina i Nevena Cetinjanina, predvorje Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić"
od 20:30 do 21:00 sat – Razgled postava komplementarne izložbe "Zvižduk iz Karlovca" autorica Sande Kočevar i Aleksandre Mikić-Grginčić (uz vodstvo autorica), Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić", Izložbeni salon "Ljudevit Šestić"

Od Ilirskog čitanja društva, osnovanog 1. ožujka 1838. godine, do današnjih dana, Knjižnica djeluje kao baštinska ustanova, suvremena ustanova u kulturi, najstarija u gradu Karlovcu. Čitaonica je bila središte iz kojeg su se širile preporodne ideje te je bila pokretač sveukupnoga narodnog preporodnog života na književnom, kulturnom i političkom polju u gradu i okolici. Današnja knjižnica kulturno je, obrazovno i informacijsko središte zajednice te mjesto promicanja multikulturalnosti, mjesto na kojem se njeguje kultura čitanja, informiranja, novih tehnologija, stvaralaštva i sudjelovanja u najrazličitijim oblicima kulturno-kreativnih aktivnosti. U vrijeme sveprisutne globalizacije, potrebno je istaknuti ono što je posebno, jedinstveno i prepoznatljivo. O promjenama i načinima predstavljanja povijesne i kulturne baštine u suvremenom društvu kroz nove medije govorit će se na Stručnom skupu "Od Ilirskog čitanja društva do knjižnice 21. stoljeća". Kroz primjere dobre prakse knjižnice će predstaviti ulogu i značaj u zajednici te suvremene načine rada i nove medije kojima se čuva i obogaćuje identitet lokalne zajednice, osvješćuje pripadnost jednoj kulturnoj te povijesnoj i geografskoj sredini.

U godini obilježavanja 180. obljetnice osnutka najstarije karlovačke čitaonice – Ilirsko čitanja družtvo – kao jednog od najvažnijih kulturnih projekata karlovačkih iliraca, nametnula se ideja suradnje dvije gradske ustanove u kulturi, Gradskog muzeja Karlovac i Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac. Zajedničkim angažmanom djelatnica ustanova, Sande Kočevar i Aleksandre Mikić-Grginčić, nastala je izložba pod nazivom "180 godina u najboljem društvu". Knjiga je zaboravljena i kao izvor razonode i zabave i kao alat koji pomaže otvaranju uma za nova znanja i nove poglede na svijet. Trudeći se ukazati na te anakronizme, ali i vjerujući u njih, nametnuo se naziv izložbe "180 godina u najboljem društvu", koji je kroz proces selekcije autora/pisaca dobio jednu novu dimenziju. Na izložbi će se predstaviti izbor od tridesetak najznačajnijih djela tiskanih u Karlovcu ili čiji su autori porijeklom Karlovčani, u razdoblju od početka 19. stoljeća do 2000. godine, a koja su utjecala na društvenu klimu grada i okolice. Građanima će se omogućiti da po prvi puta vide najranije primjerke "Disertacije" Janka Draškovića i "Smrti Smail-age Čengića" Ivana Mažuranića. Postav ove izložbe bit će u Gradskom muzeju Karlovac, Trg Josipa Jurja Strossmayera 7, a može se razgledati od 1. 3. do 15. 6. 2018. godine.

Da je zvižduk uvijek iskreniji od pljeska, pokazuju autori i rečenice, stihovi i odlomci iz njihovih djela, na komplementarnoj izložbi "Zvižduk iz Karlovca", čiji se postav može razgledati u Izložbenom salonu "Ljudevit Šestić" Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac (Ljudevita Šestića 1) od 1. 3. do 1. 4. 2018. godine.

http://www.gkka.hr/


Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.