O nama

četvrtak, 30. studenoga 2017.

Objavljen stoti broj časopisa 'Sušačka revija'


vrijeme: 30.11.2017.

Stoti broj časopisa za kulturu i društvena zbivanja Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara "Sušačka revija" koji izdaje riječka udruga Klub Sušačana, predstavljen je na konferenciji za novinstvo u srijedu u Rijeci. 

Predsjednica Kluba Sušačana Tamara Morić kazala je da je ovaj časopis počeo izlaziti 1993. godine kao glasilo Kluba a već od početka je otvorio prostor za objavu tekstova o povijesti Rijeke i šire okolice, znamenitim osobama, arhitekturi, urbanizmu, te drugim važnim i zanimljivim temama. Prvi glavni urednik bio je Danko Pavešić, naslijedio ga je Mladen Urem a od 1996. godine na mjestu glavnog urednika je Alen Čemeljić. Morić je izrazila ponos što je udruga uspjeva izdavati ovaj časopis do danas, unatoč nepovoljnim okolnostima za izdavaštvo i časopise.

"Sušačka revija" postala je prepoznatljiv i vrlo čitan časopis. Želja nam je da njime doprinesemo jačanju i njegovanju identiteta Rijeke i okolnog područja te civilizacijskih vrijednosti koje žive u ovom kraju, kazala je.

Glavni urednik Alen Čemeljić istaknuo je da je "Sušačka revija", uz pomoć čitatelja suradnika, objavila niz vrlo interesantnih podataka, neke i prvi put, poput priče o Robertu Bartiniju, konstruktoru zrakoplova u Rusiji i jednom od pionira tamošnjeg svemirskog programa rođenom u Rijeci, o Georgu von Trappu, po čijem životu je snimljen film "Moje pjesme, moji snovi", koji se školovao na riječkoj vojnopomorskoj akademiji, a profesor mu je tamo bio Peter Salcher, koji je pomogao Ernstu Machu dokazati postojanje zvučnog zida. Nadalje pisano je o izumiteljima modernog tunolova i koćarenja, rodom iz ovih krajeva te je prvi put objavljen podatak da je himna Hrvatske "Lijepa naša" napisana u Rijeci, kazao je Čemeljić.

U stotom broju se nalazi razgovor s ravnateljem Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i umjetničkom ravnatelju projekta Europske prijestolnice kulture 2020 u Rijeci Slavenom Toljem, sociologom i pjesnikom Ivanom Rogićem Nehajevim, tu je tekst o povijesti riječkih industrijskih dimnjaka i vizurama grada definiranih njima, znamenitim osobama iz obitelji Marjanović, polijetalištu hidroaviona u Žurkovu kod Rijeke sredinom prošlog stoljeća i još dvadesetak tema.

Čemeljić je posebno istaknuo inicijativu koja se obnavlja ovim brojem, a to je bojenje pročelja zgrada u ulici Fiumara, uz obalu Mrtvog kanala, u više veselih boja, po uzoru na Baltazargrad iz crtanog filma Profesor Baltazar. Naime, autori crtanog filma tvrdili su da su inspiraciju za grad u kojem živi Baltazar pronašli najviše u Rijeci.

"Sušačka revije" izlazi dvaput godišnje kao dvobroj. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.