O nama

srijeda, 19. srpnja 2017.

Koprivnička knjižnica obilježava 130. godišnjicu rođenja Frana Galovića


vrijeme: 20.07.2017.
mjesto: Zagreb; Knjižnica i čitaonica Fran Galović, Zrinski trg 6

Koprivnička knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' na neobičan način, koristeći novu informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, obilježava 130. godišnjicu rođenja Frana Galovića, zacijelo najpoznatijeg podravskog pjesnika po kojemu nosi naziv.

QR kodovi na koje posjetitelji mogu naići u zgradi Knjižnice ili ih vidjeti u knjižničnim izlozima omogućuju pristup putem mobilnih aplikacija izboru iz Galovićeve poezije te zanimljivim sadržajima na Internetu vezanim uz autora. Pozivamo posjetitelje da pomoću aplikacije QR Code Reader instalirane na vlastitom mobilnom telefonu ili drugom uređaju krenu u šetnju po knjižnici i upoznavanje s ovim zanimljivim autorom.

Fran Galović rođen je 20. srpnja 1887. u selu Peteranec blizu Koprivnice, a poginuo je na samom početku Prvog svjetskog rata,  26. listopada 1914. od zalutalog metka u Radenkovićima na mačvanskom bojištu. U jedanaest intenzivnih godina književnog stvaranja (1903.- 1914.) napisao je brojna djela iz svih književnih rodova, što ga svrstava među najsvestranije i najplodnije mlađe pisce druge generacije hrvatske moderne. Često se ističe da je kruna Galovićevog poetskog stvaralaštva nedovršena zbirka pjesama „Z mojih bregov“, posthumno objavljena prvi put u Krležinoj „Književnoj republici“ 1925. godine. Pisane kajkavštinom njegova sela Peteranca ove pjesme slave rodnu podravsku grudu, „gorice“, mirise, boje i jednostavnost ljudi odanih zemlji. Pjesme označavaju preporod hrvatske dijalektalne poezije 20. stoljeća, što je prepoznato kako od strane kritičara tako i od čitalačke publike. Svi njegovi tekstovi objavljeni su mnogo godina kasnije u deset opsežnih knjiga „Sabranih djela“, u redakciji njegova prijatelja, prof. Julija Benešića. Matica hrvatska Ogranak Koprivnica objavila je 2006. godine  Sabrana djela Frana Galovića, koja je uredio Milivoj Solar.

Koprivnička knjižnica već se i ranije odužila svojem patronu koristeći novu informacijsko-komunikacijsku tehnologiju. Digitalizirala je njegova sabrana djela i multimedijski pristupila njegovom liku i djelu na portalu Fran Galović Online, koji je dostupan na poveznici http://frangalovic.com/.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.