O nama

srijeda, 26. travnja 2017.

Zoran Hercigonja | Kate Quinn: Ljubavnica Rima


Veličanstven roman nadahnute tematike, snažnih osjećaja i jedinstvenog spajanja ljubavnog i povijesnog. Ljubavnica Rima, moderna je priča temeljena na arhetipu hrabre biblijske junakinje Judite koja je snažnim ženskim šarmom oborila najjačeg od najjačih: rimskog cara Tita Flavija Domicijana. Strastvena židovska robinja Tea s duhovnom nesalomivošću i hrabrošću arhetipske junakinje Judite, rasplesana se između dvije vatre: između hirovitog i karizmatičnog cara željnog „ljubavno-erotskih igrica“ i suparništva svoje gospodarice u borbi za ljubav gladijatora Arija Barbarina.

Radnja knjige titra emocijama između gladijatorskog pijeska, tamnih hodnika dvora i ne tako davne Teine prošlosti. Radnja uz bogate i nadahnjujuće opise prati mladu Židovku Teu i njezine izbore u trenucima preplavljenosti emocionalnim teretom prošlosti. Arhetipska snaga žene u ovom romanu, parira jednom od najvećih gospodara „svijeta“: caru Domicijanu. Sve ceste vode u Rim pa tako i cesta davne traume prošlosti, ali i ljubavna propinjanja, zaustavljaju se u poželjnoj i cijenjenoj pjevačici Tei koja pjeva za rimsku aristokraciju.

Zanimljiva paradigma mlade žene koja zrači nekim posebnim sjajem i pritom privlači pažnju kako visoke aristokracije tako i najsurovijeg gladijatora Arija Barbarina. Priča se u trenucima strogo polarizira na crno i bijelo, a u povremenim trenucima se rasiplju sve nijanse između crnog i bijelog. Tamna strana careve nastranosti te opskurna prošlost zapisana u karakternu jezgru mlade žene, strogo su polarizirane u zonu crnog. Totalna ljubav prema gladijatoru, rastvara pupoljke u bijeloj zoni. Aristokracija i ropstvo; crno-bijelo. Sve između toga, umrljano je sivim nijansama. Likovi su povijesni i roman se trudi oživjeti osobnu povijest svakog od značajnih likova okarakteriziranih udžbenikom i priručnicima povijesti.

Prožetost tragikom i komikom, roman se može na trenutak usporediti s razdobljem rimskog života koji je bio u trenutku komičan, a u trenutku dramatičan. Prisutna je vrlo snažna polarizacija između dobra i zla koje se na mjestima kristalizira do svoje najelementarnije i čiste forme, a na mjestima se stapa stvarajući nijanse osobnih trzavica.

Priča kao da stapa dvije zanimljive povijesne radnje: Spartak i biblijska Judita. Strastvena ljubavna priča izgara u plamenu surove arene drevnog Rima. Roman je poput gladijatorske zakletve: „Prisežem da ću dopustiti da budem žigosan vatrom, vezan lancima, tučen šibom te da ću umrijeti od mača!“ slijedeći svoj neugasli put i nemir koji me potiče da slijedim sreću.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.