O nama

četvrtak, 27. travnja 2017.

Kvaka na licu mjesta | Željka Horvat Čeč: 4 brave


U klubu Botaničar, Zagreb, Marulićev trg 6, 26. travnja 2017. održana je promocija knjige 4 brave Željke Horvat Čeč.

Knjiga je objavljena u izdanju nakladničke kuće VBZ

Uvodnu riječ održao je glavni urednik Drago Glamuzina. Roman napisan kao fikcija sadrži mnoge elemente iz stvarnog života autorice. Djetinjstvo na selu u vrijeme početka domovinskog rata opisano iz perspektive djevojčice koja kreće u prvi razred osmogodišnje škole i čije se priče, zapisi izvučeni iz njenih školskih bilježnica, nadopunjuju i zrelošću kazivanja rastu kao što je rasla i sama autorica.

»Zanimalo me vidjeti na koji način zaista govori dijete u dobi od prvog do petog razreda osnovne škole, kakva mu je rečenica«, rekla je Horvat Čeč. Čitajući svoje školske sastavke, prvo što joj se nametnulo je u koliko je mjeri ta djevojčica bila »pod pritiskom indoktrinacije«.

U knjizi se nalaze fotokopije isječaka iz novina, iz Crne kronike, sačuvane kao svjedočanstvo na ta ratna i poratna vremena, događaji koji su se neposredno ticali njene obitelji, te fotokopije iz školskih bilježnica koje je njena majka sačuvala a koje su autorici poslužile kao temelj za stvaranje vjerodostojnog infantilnog glasa, uspoređivanje leksika.

U knjizi se izmjenjuje standardni jezik s jezikom sredine iz koje autorica potječe. Elementi nasilja koji su prisutni u ravnoteži su s ostalim, svakodnevnim obiteljskim situacijama o kojima Željka piše, ponekad čitatelju izmamljujući suze a često i osmijeh.

Odrastanje u sredini koja se dijeli na one koji se "uklapaju i one koji se ne uklapaju", za djevojčicu koja ne vjeruje u Boga i ne ide na vjeronauk, postaje trauma. Okrutnost takve sredine ostavlja ožiljke na dječjoj duši,

V.Smolec i Ž.H. Čeč
Takav infantilan način pisanja nije nimalo umanjio vrijednost ove knjige već naprotiv, dao joj je još veću vrijednost, gotovo razornu.

Po svojoj tematici knjiga nije samo priča o prošlom vremenu, u njoj se mogu naći mnogi elementi koji su i dan danas veoma aktualni.

Urednik knjige Kruno Lokotar istaknuo je kako je riječ o »maloj knjizi nevjerojatne razorne moći, knjizi za hrabre, u kojoj se radi o zapretenim stvarima i obiteljskim traumama a koja je u kontekstu hrvatske književnosti jedna vrlo važna knjiga«.

Osim Drage Glamuzine i Krune Lokotara, o knjizi je govorio i Kristian Novak, književnik, koji je postavio paralelu između odrastanja u sredini u kojoj je odrastao on, premda ne toliko udaljenoj od one u kojoj je odrastala Željka. 



Željka Horvat Čeč rođena je u Čakovcu 1986. godine, magistrirala na studiju hrvatskoga jezika i književnosti.

Objavila zbirku pjesama „I zvijezde se smiju krhkosti“, te zbirku priča „Kauboj u crvenom golfu“, dok je za istoimenu priču bila nagrađena na natječaju za kratku priču „Zlatko Tomičić“.

U izdanju VBZ-a objavila je zbirku pjesama „Moramo postati konkretni“, koja je bila u finalu nagrade Kamov i u Booksinom  je izboru  6 najboljih knjiga objavljenih u 2015. godini.

Uvrštena u antologiju mladih pjesnika regiona „Meko tkivo“.

Dobitnica je nagrade Ulaznica 2013. godine, a pjesme su joj prevedene na engleski, njemački, francuski i švedski.

Objavljuje u književnim časopisima (Re-u, Ulaznici, Temi, Zarezu) i nastupa na raznim festivalima (Littfest, Vrisak, Lit Link, Casanovafest, Prvi prozak na vrh jezika…).

Živi u Rijeci, organizira književne  tribine „Pisac i građanin“, a uskoro joj izlazi roman naslova “4 brave”.

Žena, majka, antifašistkinja.

Vjeruje da će jednom i Arsenal i Rijeka osvojiti prvenstvo.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.