O nama

četvrtak, 23. ožujka 2017.

Ana Čaić Blažević | Shamanta Shannon: Mimetički poredak


Dugo sam čekala ovaj nastavak, očekujući da me opčini kao i prvi dio- Sezona kostiju. Sjećam se da sam knjigu nosila svugdje sa sobom, pa čak i na posao. Fascinirao me svijet koji je Samantha stvorila a iako sam čula  komentare da su mnogi odustali zbog čitanja prevelikih informacija koje su se pojavljivale u knjizi, meni to nije smetalo. Navijala sam za Paige i njezinu nemoguću vezu s Upraviteljem pa me je užasno zanimalo kako će priča teći dalje i kojem pravcu. Zato sam bila presretna kada sam dobila nastavak i s velikim nestrpljenjem počela čitati knjigu.

Mali info: ako niste pročitali prvi dio Sezonu kostiju preporučujem Vam da započnete s tom knjigom, jer drugi dio Mimetički poredak započinje upravo tamo gdje je prvi završio.

Kada se napokon dočepala slobode, pobjegavši iz Šeola I. i njegovih strašnih gospodara - Refaima, Paige Mahony je ponovno morala prihvatiti utočište Jaxona Halla. Page se tim činom ponadala da će u  vođi njezine stare bande pronaći podršku i koji će zajedno s njom otkriti postojanje strašnih Refaima i tajnog dogovora koji je sklopio Seol s neprijateljima vidovnjačkog svijeta. Page želi napasti svom snagom i to odmah, dok se Refaimi još nisu oporavili od uništenja koje im je napravila u Šeolu I., ali Jaxon očekuje da ona, baš kao i on, okrene glavu na drugu stranu i jednostavno zaboravi sve što se dogodilo. Uskoro shvaća da Jaxon ima planove koje uključuju iskorištavanje nastale situacije i borbu da postane novi Gospodar podzemlja.

Page je odlučna da cijelom svijetu objavi postojanje Refaima, ali uz pomoć vođe mimeokrata to je nemoguća misija. Svaki pokušaj koji bi napravila bez znanja ili protiv Jaxonovog odobrenja poziv je na smrt. A Upravitelj, jedina osoba koja bi joj pomogla u toj misiji, je osoba za koju ne zna da li je uspio preživjeti i pobjeći iz kolonije. Zato Paige radi istu stvar koju je radila u i Sezoni kostiju- diže revoluciju pokušavajući spasiti vidovnjački svijet od nevidljivog zla koji im prijeti.

"Ne možemo čekati. Refaimi se moraju hraniti, a u gradu im nije ostalo previše vidovnjaka. Prije ili kasnije, napast će nas oni. Ne znam kako se možemo boriti protiv njih - ne znam je li to uopće moguće- ali ne mogu tek tako pognuti glavu i pustiti da Scion odluči kakvim ću životom živjeti."

Uskoro stari neprijatelji postaju neočekivani saveznici, a stari prijatelji novi neprijatelji. No hoće li Page uspjeti u svom naumu?

Radnja romana je vrlo spora, i neki će možda imati problema s time kada budu čitali knjigu. Svijet koji Samantha gradi, ponekad je toliko sveobuhvatan da će svaki čitatelj zbog toga pomisliti da je preuzeo dominaciju pred samom radnjom. Iskreno, meni ni ovaj put to nije predstavljalo problem. Samantha Shannon točno zna što radi, polako spaja komadiće, pokazujući kako društvo i svijet koji je osmislila funkcionira i zbog čega je  to važno za samu radnju a onda na kraju, napravi nešto što vas totalno iznenadi i zbog čega poželite još. Svaka scena koju je kreirala ima svoj smisao kada dođete do te zadnje stranice. Sva ubojstva, misterije i spletke, ali čak i mirniji trenutci u radnji ovdje imaju svoju svrhu.  Zapravo mi je drago što se nastavak knjige razvio u potpunom drugom smjeru od onoga što sam očekivala, jer me sada još više zanima kako će se dalje odvijati priča o vidovnjačkom svijetu i Page Mahoney.

Jedina stvar koja se toliko nije promijenila upravo je ona - Page Mahoney. Iako stavljena u novi/ stari svijet, Page je i dalje ona stara Paige. Iako se u Londonu ne bori protiv zloglasnih Refaima, već protiv raznoraznih kriminalnih otpadnika, Page radi istu revolucionarnu stvar kao i u Šeulu - pokušava se boriti za dobrobit vidovnjačkog svijeta i to protiv sistema kojeg  poznaje. Jer ni svijet mimeokrata nije savršen. Korupcije, pohlepa, birokracija, laži, špijunaža, izdaja - izmjenjuju se i ne biraju sredstva u borbi za prevlast. Nikome nije ništa sveto,a bogatstvo i moć jedine su smjernice koje ih zanimaju. Moć je novac. A za Neprirodnu skupštinu, to je jedina stvar koja drži podčinjene vidovnjake dalje od njih, bez obzira na to što se te stvari uskoro mogu promijeniti dolaskom Refaima.
U svijetu koji živi udobno u sivoj zoni, Page razumije da je njezin moral i uvjerenja, daleko iznad bilo kojeg drugog. Ona ima viziju svijeta koji je usmjeren prema pravdi. Veo koji je skrivao stvarni svijet napokon se podigao i ona je  shvatila da vidovnjački svijet leži u laži, novcu, pohlepi i moći.  A ona razumije rizike koje mora poduzeti kako bi digla glas, zapalila plamen. Jer prava borba uskoro započinje.

Zato - DA!! - pročitajte (ako već niste ) i ovu knjigu/ serijal! Samantha Shannon će vas uvesti u zanimljiv svijet o kojem ćete još dugo razmišljati, a Page postati još jedna heroina koja će vam se uvući pod kožu. Jedini minus serijala je taj da je izašao i treći dio naziva The Song Rising, kojeg željno očekujem i da se prevede kod nas, i da postoje još četiri nenapisana nastavka a zadnji bi trebao izaći tek 2021. godine. Sva sreća pa Samantha Shannon nema godina kao i George R.R. Martin  pa da se bojimo da nastavci možda neće nikad biti i napisani.
(Profil, 2016)

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.