O nama

utorak, 27. prosinca 2016.

Siniša Matasović | Nećak


Ogranak Matice hrvatske Sisak od studenog 2016. godine bogatiji je za novo izdanje, roman Siniše Matasovića "Nećak". Matasoviću (Sisak, 1980.), članu MH i DHK te moderatoru poetskih večeri poznatih pod nazivom Stihovnica Siska, ovo je druga knjiga, nakon prošlogodišnjeg zapaženog pjesničkog prvijenca "Sisak se uspješno pretvara da spava".

Službena promocija romana tek se očekuje početkom 2017. godine, a ovom prilikom donosimo Vam kraći ulomak teksta izdvojen iz pogovora urednice Lade Žigo Španić, otisnut na stražnjoj korici romana.

Lada Žigo Španić:

Roman Nećak kombinacija je autobiografskoga romana, dokumentarnoga štiva i fikcije i kao takav aktualan je, čitljiv, intrigantan, s obzirom da ubada u sve važne teme našega tranzicijskoga društva – pljačku (Željezare Sisak), političke malverzacije (sumnjiva rafinerija nafte koja zagađuje zrak, pa i život stanovnika), usamljenost (pojedinca koji bez zaleđa teško uspijeva u životu), besprizornost u životu mladeži, novinarski senzacionalizam (koji iskušava kao mladi volonter), rasap književnih vrijednosti (koji spoznaje kao mladi pjesnik) itd.

No, unatoč stalnoj tjeskobi, roman nipošto nije teško, dosadno štivo što nas odnosi u predaleke predjele ljudske psihe – pisan je kao panorama svakodnevnoga života, kao razglednica grada, kao dokument o zbivanjima u Lijepoj našoj, pa je stoga okrenut i širem čitateljstvu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.