O nama

srijeda, 21. prosinca 2016.

Elena Cvetkova | Intervjui - Četiri desetljeća s umjetnicima hrvatske likovne scene


Društvo povjesničara umjetnosti predstavilo je knjigu Elene Cvetkove: Intervjui - Četiri desetljeća s umjetnicima hrvatske likovne scene, u srijedu, 21. prosinca, u Muzeju Mimara, s početkom u 12:00 sati.

Ništa, pa ni najkompetentnija povijesnoumjetnička interpretacija iz pera autoritativnih znalaca, nema vjerodostojnost umjetnikove izvorne riječi izgovorene u intervjuu.
(dr. sc. Ivanka Reberski, urednica)

Knjiga Četiri desetljeća s umjetnicima hrvatske likovne scene obuhvaća prijepis izbora tekstova koje je Elena Cvetkova objavila u formi intervjua od 1962. do 2001. godine. Objavljeni su razgovori sa 117 umjetnika: slikarima, kiparima, arhitektima, grafičarima, dizajnerima, keramičarima, ilustratorima i fotografima.

Izabrani intervjui donose se u izvornom obliku bez ikakvih jezičnih izmjena. Redoslijed intervjua u knjizi raspoređen je kronološki po godinama i datumu njihova objavljivanja u Večernjem listu, što zbirci daje kroničarski značaj. U svrhu preglednijeg pronalaženja određenog umjetnika, sugovornika u razgovoru, slijedi abecedni popis intervjuiranih umjetnika, s naznakom godine izvornog objavljivanja njihovih intervjua u Večernjem listu i broj stranice na kojoj su otisnuti u knjizi. U zasebnom dodatku na kraju ove zbirke objavljena je Bibliografija svih intervjua što ih je Elena Cvetkova u svojoj dugoj novinarskoj likovno-kritičkoj karijeri objavila i to ne samo s likovnim umjetnicima već i sa svim ostalim sugovornicima, uglednim protagonistima kulturnog života Hrvatske, pa i šire.

U svojoj dugovjekoj predanosti novinarskoj formi intervjua Elena Cvetkova surađivala je s plejadom vrsnih fotografa čije popratne fotografije danas već poprimaju kulturološke konotacije. Stalni suradnici bili su joj Pavao Cajzek, Božidar Kelemenić i Drago Lipić. Neki intervjui u knjizi popraćeni su fotografijama Darka Bavoljaka, Gorana Vranića, Davora Višnjića, Drage Havraneka, Darka Strossera i Hrvoja Sarića. U knjizi su korištene i fotografije jednog od legendarnih fotografa likovno-umjetničke prakse Branka Balića.

Povjesničarka umjetnosti Elena Cvetkova, djelujući čitav radni vijek kao novinarka, posvetila se sasvim likovnoj kritici. Neposredno nakon diplome na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirala je 1960., surađivala je u gradskoj rubrici Vjesnika, a još za vrijeme studija bila je dopisnica Radio-Skopja. Od 1962. godine, kada je postala stalna suradnica-novinarka Večernjeg lista, do umirovljenja nije odložila svoje likovno-kritičarsko pero, ostvarivši doista zamjetnu karijeru prekaljene likovne kritičarke, koja je preko četiri desetljeća – kontinuirano prateći likovna događanja na ovom našem kulturnom prostoru – stvarala svojevrsnu kroniku hrvatske likovne scene druge polovice dvadesetog stoljeća. Njezino je posebno mjesto i uloga što je putem dnevnih medija pravovremeno upoznavala stručnu i najširu kulturnu javnost s našom nacionalnom, ali i međunarodnom suvremenom umjetničkom produkcijom.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.