O nama

četvrtak, 19. svibnja 2016.

1. književni natječaj Klopotec


Kako bi promicale humor i satiru, legitimni oblik slobode govora, ali i podsjetile čitatelje na vlastito satirično djelovanje, Varaždinske vijesti raspisuju 1. književni natječaj za kratke priče, pjesme i karikature humorističkoga i satiričkoga žanra – Klopotec. Prva nagrada iznosi 1.500 kuna, druga 1.000 kuna, a treća 500 kuna, a glavni pokrovitelj je tvrtka Mobilisis.

Ako se u Varaždinskim vijestima nešto čitalo s tolikom pozornošću, onda je to bio upravo Klopotec! Slažu se u tome gotovo svi varaždinski književnici i novinari.

Klopotec je bio šaljivi prilog, čiji je prvi broj objavljen 24. studenoga 1955. godine, kao dodatak Varaždinskih vijesti, a 1961. godine u listu počinje izlaziti stalna rubrika karikature – Klopotec.

Devedesetih godina izlazi satirična kolumna Klopotec na varaždinskome kajkavskom govoru, u čijem su se pisanju izmjenjivali brojni novinari, književnici i drugi suradnici služeći se pošalicom i porugom, što je naročito ljutilo mnoge koji su vjerovali da su „nedodirljivi“ i koji su se i u tako zakukuljenim rečenicama redovito pronalazili.

Međutim „Klopotec“ je najviše obilježio nedavno preminulog novinara Ivana Vrbanića, koji je napisao oko 880 tjednih kolumni.

Propozicije natječaja pročitajte u nastavku.

1. natječaj za kratke priče, pjesme i karikature humorističkoga i satiričkog žanra „Klopotec“

Uvjeti natječaja:

1. U cilju promicanja humora i satire u prostoru javnog izražavanja Varaždinske vijesti raspisuju 1. književni natječaj za kratke priče, pjesme i karikature humorističkoga i satiričkog žanra „Klopotec“.

2. Primaju se kratke priče do tri kartice teksta (5400 slovnih mjesta uključujući razmake) i pjesme do 30 stihova. Svaki autor može poslati po jednu priču, karikaturu ili pjesmu na hrvatskom standardnom ili na kajkavskom jeziku, bez obzira na mjesto boravka/prebivališta ili nacionalnost.

3. U odabiru radova vrednovat će se satirički pristup društvenim pojavama i tipovima karaktera, no neće se prihvaćati radovi koji poimenično ismijavaju stvarne osobe kao ni oni koji koriste govor ili prikaz mržnje bilo na spolnoj, rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj ili nekoj drugoj osnovi.

4. Natječaj je javnoga karaktera te se radovi potpisuju punim imenom i prezimenom autora. Uza svaki rad na kraju teksta ili karikature autori moraju navesti svoje osobne podatke: adresu, broj telefona ili mobitela i e-adresu.

5. Varaždinske vijesti će iz tjedna u tjedan, ovisno o slobodnom prostoru i broju pristiglih radova, objavljivati jedan ili više radova iz konkurencije, prema prosudbi stručnog žirija. Ako u tekućem tjednu ne pristigne ni jedan rad koji zadovoljava kvalitetom, Varaždinske vijesti zadržavaju pravo da ne objave nijedan rad. Radovi se primaju do 1. siječnja 2017. godine. Ime pobjednika bit će objavljeno 10. siječnja 2017. godine na Svjetski dan smijeha. Prva nagrada iznosi 1.500 kuna, druga 1.000 kuna, a treća 500 kuna.

6. O pobjedničkim radovima odlučivat će žiri u sastavu: Mirela Fuš, urednica časopisa Književnost uživo, Iva Tkalec, književnica, i Nikola Leskovar, novinar. Stručni žiri zadržava pravo da dok traje natječaj ne daje kritike ili komentare, odnosno obrazloženja zašto je neki rad objavljen ili nije.

7. Radovi koji se šalju na natječaj ne smiju biti već objavljeni ni u kojem (tiskanom ili elektroničkom) obliku, za što sami autori snose odgovornost. Također, radovi koji se šalju na ovaj natječaj ostaju u konkurenciji do isteka godišnjega natječajnog postupka i za to vrijeme ne smiju se slati na druge književne natječaje ni objavljivati u drugim tiskanim ili elektroničkim glasilima, jer žiri tijekom cijele godine zadržava pravo objaviti bilo koji rad bez obzira na to kada je pristigao.

8. Slanjem radova na natječaj autori pristaju na njihovu eventualnu objavu te na prethodnu redakcijsku (gramatičku i pravopisnu) lekturu. Objavljeni radovi se ne honoriraju. Slanjem radova na ovaj natječaj autori jamče da su isključivi nositelji autorskih prava te da u potpunosti snose odgovornost ako se pojavi treća osoba koja tvrdi da je ona nositelj autorskih prava.

9. Radovi se šalju na e-adresu: info@varazdinske-vijesti.hr isključivo kao privitak u elektroničkoj poruci, u datoteci doc. formata, font slova Times New Roman, veličine slova 12, dvostrukog proreda. Primaju se karikature s minimalno 1000x700 odnosno 700x1000 piksela ili u vektorskom formatu, a bit će objavljene na prostoru 123x85 mm za vodoravna ili 81x130 mm za okomita grafička rješenja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.