ponedjeljak, 7. lipnja 2021.

Disput | Miep Gies s Alison Leslie Gold: "Sjećanje na Anne Frank"


Upravo smo objavili knjigu Sjećanje na Anne Frank, potresne memoarske zapise Miep Gies, žene koja je sa suprugom pomagala u dvogodišnjem skrivanju obitelji Frank od nacista.

Miep Gies, rođena 1909. u Beču, nakon Prvog svjetskog rata iz Austrije bila je poslana u Leiden (Nizozemska) u sklopu programa pomoći pothranjenoj djeci. Ondje je ubrzo postala prava Nizozemka i 1933. zaposlila se kod tvorničara Otta Franka.

U proljeće 1942. u jeku njemačke okupacije ovaj ju je, u strahu od deportacije u koncentracijski logor, pozvao u ured i iznio joj plan o skrivanju svoje obitelji i četvero prijatelja Židova. Od 6. srpnja 1942. do 4. kolovoza 1944, kada je Gestapo ušao u tajno skrovište i zarobljene odveo u koncentracijske logore,

Miep Gies je sa svojim suprugom skrivala Anne Frank i njenu obitelj. Nakon što je saznala da je umrla u Bergen-Belsenu, Miep je Annin dnevnik, koji je pronašla u skloništu, predala njenom ocu... a ostalo je povijest.

Sjećanje na Anne Frank je priča pravednice među narodima, potresna i ganutljiva ispovijest žene koja je odlučila ostati čovjekom u vremenima bijesa.

Prema tim memoarima 1995. je snimljen istoimeni film koji je osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film.

Više o knjizi i autoricama možete saznati na https://disput.hr/shop/sjecanje-na-anne-frank/.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.