Kolumne

ponedjeljak, 10. svibnja 2021.

Dragan Uzelac | The Beatles: ’’White album“ (1968.) - 1. dio

        

Legendarni ,,beli” album Bitlsa, jedna od presudnih ploča rock and rolla, benda sa kojim je sve počelo, odrastalo i sazrevalo, pretvorivši se krajem šezdesetih u kreativni vrhunac i raspršenu iluziju generacije koja nije dosanjala vlastite snove o miru, ljubavi i slobodi, jedna je od onih stvari u životu koje nikako nisu na prodaju-koje vas definitivno vežu na neki svoj neuhvatljivi način i čine onakvima kakvim možda niste ni sanjali da ćete biti. Snaga harizme četvorice momaka iz Liverpula, ,,heroja radničke klase i buntovnika bez razloga”, stvorena neobičnim duhom, šarmom, neiscrpnom inspiracijom, kreativnošću i verom u sebe, pretočena je, kao nikad pre ni posle toga, u duh jedne generacije i originalan muzički izraz. 

    Autorski tandem Lennon-McCartney, stvaralačko jezgro benda, obeležio je svojim radom čitavu jednu epohu, ostavljajući pečat u vremenu kao putokaz za sve one zaljubljenike u rock and roll u potrazi za kreacijom, novih horizontima i vlastitim identitetom u moru komercijale. 

     Nakon enormnog uspeha albuma ’’Sgt. Pepper's lonely hearts club band“ i euforije koju je pratilo njegovo pojavljivanje, potom šoka nakon iznenadne smrti njihovog slavnog menadžera Briana Epsteina (koji ih je kako-tako držao na okupu, u normali i uticao na to da se što manje bave uzavrelom političkom situacijom i komentarima, dajući akcenat njihovoj kreativnosti i pionirskoj ulozi u svetu rokenrol stvaralaštva) i uzdrmanog duha zajedništva koji ih je činio najpopularniim bendom u istoriji rokenrola, a napokon i gorko-otrežnjavajućeg iskustva sa prvim pravim neuspehom – albumom ’’Magical mistery tour“ (kao i istoimenim TV filmom), Bitlsi se na neko vreme povlače iz javnosti u mir i utočište koje im je donela Indija, tačnije Rišikeš, mesto gde su se posvetili transcendentalnoj meditaciji i istočnjačkom duhovnom promišljanju kod svog novog gurua – Mahariši Maheš Jogija ... Boravak u miru Rišikeša, daleko od Britanije i očiju javnosti (kao i starih navika – konzumiranja marihuane i LSD-a kao neophodnih relaksirajućih i kreativnih energenata) značajno je obnovio njihovu kreativnu energiju početko 1968. godine i očistio umove od psihodeličnih eksperimenata za nešto što će se vremenom pokazati kao njihov najkreativniji domet i vrhunac benda koji je obeležio jednu epohu i duh jednog jedinstvenog vremena – deceniju šezdesetih ... Ideje za legendarni ’’White“ album prosto su navirale u miru i dokolici, daleko od sveta koji su sami stvorili svojom jedinstvenom kreativnošću, duhom i energijom... 

     Prazne, bele korice albuma simbolizovale su na neki način stanje benda pred skorašnji raspad, grupu sjajnih, kreativnih umetnika na zajedničkom projektu. Bilo je to burno vreme nemira i stalnih previranja, simbolično ovekovečeno kroz stvaralaštvo Bitlsa. Trideset pesama, životnih priča okupljenih na jednom albumu, slika su buntovne 1968.-e godine, unutrašnjih i spoljašnjih promena pojedinca i društva, večne čovekove dileme kojim putem krenuti... 

Dear Prudence, won't you come out to play?
Dear Prudence, greet the brand new day
The sun is up, the sky is blue
It's beautiful and so are you
Dear Prudence, won't you come out to play?

Dear Prudence, open up your eyes
Dear Prudence, see the sunny skies
The wind is low, the birds will sing
That you are part of everything
Dear Prudence, won't you open up your eyes?

Look around round
Look around round round
Look around

Dear Prudence, let me see you smile
Dear Prudence, like a little child
The clouds will be a daisy chain
So let me see you smile again
Dear Prudence, won't you let me see you smile?

Dear Prudence, won't you come out to play?
Dear Prudence, greet the brand new day
The sun is up, the sky is blue
It's beautiful and so are you
Dear Prudence, won't you come out to play?

    Mekartnijevski strasno otpevana, rock and rollerski kotrljajuća i pop oblandom uvijena Back in the USSR otvara ovaj nestvarni LP i uvodi slušaoca u magični svet Bitlsa, uvek tako jednostavan, svež, pun mašte, divne lirike, sekvenci neodoljivog ludila, šarma, kreativnosti i harmonija koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Bila je to mekartnijevsko-rokenrolerska parodija na čuvene rok klasike – Čak Berijeva u  ’’Back in the U.S.A.“ i  pesme Bič Bojsa ’’California girls“, napisana za vreme boravka u Indji ... Zanimljiva je zloslutna činjenica koja se odvijala u pozadini snimanja ove čistokrvno rokenrolerske, nadahnute i poletne pesme – naime, zbog sve većih ličnih i umetničkih (pre)tenzija između članova benda, načina viđenja rada, odabira pesama i iznalaženja novih načina izražavanja svakog od člana liverpulske četvorke čiji se duh zajedništva i spontanosti lagano topio i nestajao pred naletima ego tripova, pre svega glavnog tvoračkog tandema Lennon-McCartney, u jednom momentu nepremostivih nesuglasica tokom snimanja Ringo Star odlučuje da napusti bend (da bi se nešto kasnije vratio na nagovor nekadašnjih nerazdvojnih prijatelja) , tako da je gromoglasni zvučni rokenrolerski zid zvani Back in the USSR nastao sa Mekartnijem na bubnjevima, Harisonom na gitari i Lenonom na basu ... Mit je počeo lagano da se kruni i u narednih godinu-dve i formalno je nestao ... Beli album, svojom dvoznačnom magijom je obeležio vrhunac i početak kraja jedne legende.

Nastavlja se...     

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.