Kolumne

četvrtak, 13. listopada 2016.

Knjiga grupe autora Facebook grupe PiK | Tajne (ne)mirnog kvarta


Iz tiska je izašla međunarodna zbirka kratkih priča do pet stotina riječi "". U knjizi je zastupljeno 37 autora sa 70 priča.

Nakladnik zbirke kratkih priča "Tajne (ne)mirnog kvarta" je Redak.

Autori priča dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Ukrajine:

Marija Grgić, Ivan Čajić, Nena Crnčević, Maja Adžaga, Lidija Harak, Marijana Rom, Željka Kahlik, Kristina Kusturić, Biserka Spajić, Daria Lisenko, Ksenija Schindler, Mirela Osmanović, Mirjana Pejak, Davorka Flego, Kruno Šafranić, Ljiljana Meštrić, Evica Kraljić, Marko Žanetić, Nada Vučičić, Danijela Sabo, Tea Žigman, Vlasta Šafranić, Sladjana Nedeljković, Dragana Latinović, Jasminka Anančevska, Ante Sabo, Marija Kotarski, Julijana Plenča, Sonja Smolec, Ivan Gaćina, Ljubica Sedlaček, Jelena Zlatar, Ksenija Kušec, Jasminka Mesarić, Andrea Gojković, Marija Lovrić, Ana-Marija Posavec

Lekturu je radila književnica iz Osijeka Ana-Marija Posavec. Korekturu je radila književnica koja želi ostati anonimna. Grafičku prirpemu je radila spisateljica Mirjana Pejak. Naslovnicu je nacrtala Martina Patača.

Urednički odbor: Kruno Šafranić, Lidija Harak i Mirela Osmanović.

Kratak sadržaj:

Ideja vodilja autorima priča bila je skica susjedstva. Svaki je autor pisao priče na zadanu temu, ali uz vlastitu slobodu stvaranja detalja priče. Susjedstvo ima pet ulica koje su nazvane po književnicima.

Oživjeli smo obitelji u sedamdeset kuća.

Osnovna ideja ove zbirke bila je da kroz priču prikažemo na koji način loše i štetne stvari poput alkohola i cigareta djeluju negativno na mlade, ali i na odrasle. Kroz priču, čitatelji sami mogu uvidjeti što je dobro, a što loše.

Jedna od niti vodilja kroz priče bila je također i tema nasilja u obitelji. Autori su vrlo uvjerljivo oživjeli nasilne situacije u kojima se mnogi ljudi nalaze, a iz kojih ponekad ne znaju naći izlaz.

U jednoj od priča, u nedostatku posla, netko radi na crno i takav mu je rad jedini izvor prihoda, a zavidni ga i ljubomorni susjedi prijavljuju inspekciji.

Nadalje, u drugoj priči glavni lik želi mladu djevojku na prevaru zaposliti u inozemstvu, ali za protuuslugu traži od nje nemoralne stvari.

U trećoj priči naizgled mirno susjedstvo poremeti dolazak tinejdžera iz drugog susjedstva koji brutalno napadaju slabije od sebe.

U susjedstvu se dogodilo nekoliko i provala i krađa, a jesu li provalnici uspjeli pobjeći s plijenom saznat ćete ako pročitate priče.

Zbog svih tih događanja, u našem su susjedstvu policija i hitna pomoć vrlo česti gosti.

Priče koje su pred vama zasigurno će zainteresirati šire čitateljstvo, a nadamo se i mlađu generaciju koja će iz tih priča izvući pouku.

Ovo zasigurno nije zadnji PiK projekt tiskanja knjiga.  Zato jedno veliko hvala svima koji su pisali, kolegijalno sudjelovali u prikupljanju novca za tisak te volonterima koji su radili na zbirci.

Izvor: PiK - Kruno Šafranić


Nema komentara :

Objavi komentar